Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBouwkundige keuring en k...

Bouwkundige Keuring

Een huis kopen doe je niet elke dag. Het is een flinke investering, dus wil je zeker weten dat de woning in goede staat verkeert. Een bouwkundige keuring is dan verstandig. Maar wat is een bouwkundige keuring precies?

Bouwkundige keuring bij het raam drie mensen

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een visuele keuring van een bestaande woning. Door deze keuring krijg je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzicht in de kosten om het huis in goede staat te brengen. Tijdens de keuring komt er een onafhankelijke bouwkundige langs die jouw potentiële nieuwe woning checkt. Van de kelder tot de zolder, het dak en de schuur.

Na de keuring krijg je een uitgebreid rapport met de bevindingen van de bouwkundige. Hierin staat niet alleen welke gebreken het huis heeft, maar ook binnen welke periode herstelwerkzaamheden nodig zijn. Je krijgt daarnaast een schatting van de reparatiekosten. De kosten zijn verdeeld in kosten die je direct moet maken en waar je op langere termijn (tot 5 jaar) rekening mee moet houden.

Waarom een bouwkundige keuring?

Een huis kopen is een grote aankoop. Dan wil je natuurlijk zeker weten dat het huis in goede staat verkeert. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je zowel de bouwkundige als de juridische staat van je nieuwe woning goed moet onderzoeken. Ook al ziet een huis er op het eerste gezicht goed uit, sommige gebreken zijn moeilijk te spotten.

Met een bouwkundige keuring verklein je de kans dat je na je verhuizing voor vervelende verrassingen komt te staan. Blijkt uit het rapport dat het huis in orde is? Dan nog is de bouwkundige keuring het geld dubbel en dwars waard. Je kunt dan met een gerust hart verhuizen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je een miskoop hebt begaan of veel te veel hebt betaald. 

Tip! Krijg inzicht in de staat van je woning

Met de Bouwtechnische keuring van Vereniging Eigen Huis heb je meer inzicht in de staat van een woning. Voorkom verrassingen en weet wat je koopt.

Vraag een keuring aan

Wanneer moet ik een bouwkundige keuring doen?

Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren vóórdat je de woning koopt, erna of tijdens de bedenktijd. Een keuring is alleen mogelijk als de verkoper daar toestemming voor geeft.

Keuring voor de koop

Kies je ervoor om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren tijdens de onderhandelingen, dus voordat je de woning koopt? Dan kun je de uitkomst van de keuring gebruiken in de verdere onderhandelingen. Je loopt wel het risico dat de verkoper de woning niet aan jou verkoopt. De kosten van de keuring heb je dan voor niets gemaakt.

Keuring na de koop

Wil je de keuring laten uitvoeren nadat je de woning gekocht hebt? Geef dan tijdens de onderhandelingen aan dat je een voorbehoud voor een keuring wilt. Als je er in de onderhandelingen uitkomt met de verkoper, neem je het keuringsvoorbehoud als een ontbindende voorwaarde op in de koopovereenkomst.

Je hebt de woning dan dus wel gekocht, maar je mag de koopovereenkomst ontbinden als de uitkomst van de keuring daartoe aanleiding geeft. Ontbinden kan binnen de termijn die je in de koopovereenkomst hebt afgesproken. Het hangt af van de formulering van de ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst in welke gevallen je precies mag ontbinden. Bijvoorbeeld als de kosten van noodzakelijk herstel van gebreken meer dan € 5.000 bedragen.

Tijdens de bedenktijd

Als je als particulier een woning koopt, heb je 3 dagen bedenktijd. Tijdens deze periode kun je de koopovereenkomst ontbinden. Dat mag zonder reden en is zonder gevolgen. Je kunt een keuringsafspraak inplannen voordat deze periode verstreken is.Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

HuiseigenaarKopenKopen-Oplevering

Ook interessant

Hoe plan je een bouwkundige keuring?Bouwkundige keuringWaar letten onze bouwkundigen op?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube