Bouwkundige keuring in 3 stappen

Een bouwkundige keuring biedt duidelijkheid. Na de keuring weet je of het huis dat je wilt kopen gebreken heeft. En wat de eventuele herstelkosten zijn. Daarmee sta je sterker tijdens de onderhandelingen. 

Je bent dolenthousiast over een huis en hebt zelf al rondgekeken tijdens de bezichtiging. Misschien ziet het huis er goed uit, misschien heb je bij sommige zaken nog wat vragen. In beide gevallen is het fijn om een onafhankelijke expert erbij te halen: een bouwkundige. Hij of zij doorloopt het huis vakkundig en laat je weten waar je aan toe bent. De bouwkundige keuring bestaat uit 3 stappen: 

Stap 1: een bouwkundige zoeken en boeken

 • Bedenk eerst wie je wilt inschakelen voor de bouwkundige keuring. Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je onze Bouwtechnische keuring onafhankelijke bouwkundige inschakelen.
 • Controleer wat de inhoud van de woning is. Het aantal m3 staat bijvoorbeeld op Funda. De inhoud bepaalt de prijs van de bouwkundige keuring. Zo kost de Eigen Huis Bouwtechnische keuring € 329 voor maximaal 450 m3. 
 • Maak een afspraak met de verkoper en met de bouwkundige (en geef meteen het aantal m3 door). 

Stap 2: de bouwkundige keuring

 • Bespreek van tevoren met de bouwkundige op welke punten hij of zij extra moet letten.
 • Klop daarna samen met de bouwkundige aan bij het huis dat je wilt kopen.
 • Jullie doorlopen samen met de verkoper en/of de verkoopmakelaar het huis.
 • De bouwkundige inspecteert alles, maar verplaatst niets en schroeft niets open. Hij of zij maakt dus ook geen schade.
 • Meestal verloopt de inspectie van boven naar beneden, eerst binnen, dan buiten.
 • De bouwkundige kan hulpmiddelen inzetten, zoals een ladder om op het dak te kijken of een vochtmeter om vochtproblemen te signaleren.
 • Direct na de keuring vertelt de bouwkundige in een korte samenvatting aan jou wat hij gezien heeft. Je kunt dan altijd vragen stellen.

Stap 3: het bouwkundig rapport

 • Na de keuring krijg je een bouwkundig rapport waarin de bevindingen en eventuele gebreken staan. Daarnaast een kostenindicatie om de woning weer in goede staat te krijgen.
 • Maak je gebruik van de Eigen Huis Bouwtechnische keuring? Dan krijg je een bouwkundig rapport waarin per etage staat wat de bouwkundige heeft aangetroffen, in welke staat en wat de eventuele herstelkosten zijn.

En dan? Het openingsbod

Zijn de resultaten van het bouwkundig rapport goed genoeg? Dan kun je nadenken over een openingsbod. Gebruik de resultaten en mogelijke herstelkosten in je afweging: wat gaat het kosten om het huis goed bewoonbaar te maken?

Ook tijdens de onderhandeling kun je de resultaten inzetten: een slecht onderhouden keuken of badkamer vermindert de waarde van huis. Neem de resultaten eventueel op in de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst: de koop gaat bijvoorbeeld alleen door als de verkoper de lekkage aan het dak laat repareren.

Ook interessant

Waar letten onze bouwkundigen op?

Wat onderscheidt de bouwkundige keuring van Vereniging Eigen Huis van andere keuringen? Meer over keuren

Checklist 'Een huis bezichtigen'

Ga je een huis bezichtigen? Ontdek in onze checklist waar je op moet letten bij een bezichtiging. Download de checklist

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Onze diensten bij het kopen van een huis