Wat levert een bouwkundige keuring op?

Je ziet jezelf er al helemaal wonen. Wat een ruimte! Je bent zo enthousiast over de woning dat je tijdens de bezichtiging al nadenkt over de inrichting. Maar heb je die scheur in de buitenmuur ook gezien? Of het houtrot in het kozijn?

Als je op een roze wolk leeft, zie je achterstallig onderhoud misschien over het hoofd. Maar dit kan natuurlijk ook komen doordat je de technische kennis mist. Een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis weet waar je op moet letten.

Weet wat je koopt

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwkundige keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.

Bij de woningopname maakt de expert samen met kopers een ronde door de woning, bespreekt hij ter plekke kort de gebreken en ontvangt de koper na afloop een gedetailleerd verslag met foto’s. Je krijgt dan een inschatting van de kosten die je als koper direct moet maken om zaken zoals houtrot aan te pakken. En daarnaast kosten die je op korte termijn gaat maken, zoals schilderwerk of een ketel die zijn einde nadert.

Elk huis is anders

Besef dat elk huis anders is, dus ook het type gebreken die je er tegenkomt. Gelukkig heeft een keurder veel kennis en ervaring over veel verschillende type woningen van een bepaald bouwjaar. Daardoor weten we toch waar we bij jouw woning extra op moeten letten.

Bij een oud huis met veel hout is de kans op houtrot bijvoorbeeld groter. Bij een huis uit de jaren 50 is een grotere kans op asbest en bij een woning uit de jaren 70 letten we extra op betonrot. En je zou het niet verwachten, maar er zijn woningen die rond 2000 zijn opgeleverd die nu al houtrot in de vurenhouten kozijnen hebben. Daar kun je maar beter op tijd bij zijn.

Over de auteur

John Kersemakers

Het kopen van een huis is een hele uitgave. Een onafhankelijke bouwkundige keuring helpt je te voorkomen dat je teveel betaalt of een aankoop doet waar je uiteindelijk spijt van krijgt. Het gaat om een visuele controle. Van boven naar beneden. Van binnen naar buiten.
John Kersemakers is bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Ook interessant

Bouwkundige keuring

Met een bouwkundige keuring kom je erachter of een huis zichtbare gebreken heeft en welk prijskaartje hieraan hangt. Meer over de bouwkundige keuring

E-book 'Bouwkundige keuring'

Met een bouwkundige keuring heb je meer zekerheid over de staat van een huis. Lees alles over de keuring in ons e-book. Download ons e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten

Onze diensten bij het kopen van een huis