Nationale Hypotheek Garantie

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, springt NHG bij.

Voorwaarden NHG

NHG streeft naar woningbehoud. Als dit echt niet mogelijk is, neemt NHG onder voorwaarden de restschuld over. In ruil voor deze zekerheid betaal je minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten.

Je kunt NHG krijgen als je een lening afsluit voor het kopen van een woning, maar ook als je al een eigen woning bezit en deze wilt verbouwen (kwaliteitsverbetering).

Je kunt een hypotheek met NHG aanvragen via je geldverstrekker of tussenpersoon. Deze beoordeelt of je aan alle voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG) voldoet.

De belangrijkste voorwaarden 2021 zijn:

 • De maximale hypotheek voor aankoop is € 325.000 (100% van de marktwaarde). 
 • De maximale hypotheek bij oversluiten is € 325.000, inclusief bijkomende kosten.
 • Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 344.500 (106% van de marktwaarde). De extra 6% moet volledig uitgegeven worden aan energiebesparende maatregelen.
 • De maximale koopsom/marktwaarde bij bestaande bouw en nieuwbouw is € 325.000.
 • Is de koopsom hoger dan € 325.000, maar is het bedrag in het taxatierapport € 325.000 of lager, dan is NHG mogelijk. Er is dan wel meer inbreng van eigen geld nodig.
 • De marktwaarde vrij van huur en gebruik van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport dat is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd validatie-instituut.
 • Bij nieuwbouw moet er een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting GarantieWoning haar keurmerk heeft verleend.

  Overlijdensrisicoverzekering

  Vanaf 1 januari 2018 is de voorwaarde om het gedeelte van de hypotheek dat boven 80 % van de marktwaarde van de woning uit komt af te dekken met een overlijdensrisicoverzekering komen te vervallen (voor nieuwe hypotheken). En vanaf 1 januari 2020 is de overlijdensrisicoverzekering ook niet meer verplicht bij oude NHG-hypotheken. Jouw hypotheekadviseur kan adviseren om toch een bedrag te verzekeren; dit vermindert de financiële druk op nabestaanden. Bij een hypotheek met NHG eist een aantal geldverstrekkers wel een overlijdensrisicoverzekering.

  Wat kost NHG?

  Voor NHG betaal je een eenmalig bedrag. In 2021 is dit 0,7 % over het totale hypotheekbedrag. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,5 % per jaar.

  Kosten NHG aftrekbaar

  De kosten van NHG, de 0,7 % over het totale hypotheekbedrag, zijn fiscaal aftrekbaar. Door de belastingteruggave en de rentekorting verdien je deze kosten snel terug.

  Komende jaren

  De NHG-grens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

  Meer over hypotheek en NHG

  Hypotheek berekenen

  Binnen een paar minuten een betrouwbare indicatie van wat je kunt lenen? Bereken eenvoudig jouw hypotheek. Bereken mijn hypotheek

  Mogelijkheden met NHG

  Kun je jouw hypotheek met NHG meeverhuizen naar een volgende woning? Of heb je al een hypotheek, maar wil je alsnog NHG? Wat zijn je mogelijkheden? Lees meer

  Restschuld en NHG

  Als de verkoopopbrengst van je huis lager is dan de hypotheekschuld, heb je een restschuld. In sommige gevallen kan NHG de restschuld kwijtschelden. Lees meer

  Hypotheekadvies

  Een hypotheekadviseur van Vereniging Eigen Huis kan je alles vertellen over NHG en jouw mogelijkheden. Maak een afspraak