Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackProblemen bouw

Problemen tijdens de bouw

Het bouwplan wijzigt, de bouw loopt vertraging op of de aannemer gaat failliet: het zijn problemen die voorkomen tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning. Wat kun je in deze situaties doen?

huizen in aanbouw

Het bouwplan wijzigt

Het uitgangspunt is dat de aannemer een nieuwbouwwoning volgens het overeengekomen bouwplan bouwt. Toch kan hij het bouwplan wijzigen als dit noodzakelijk is. 

Bekijk ons stappenplan 'Het bouwplan wijzigt'

De bouw loopt vertraging op

Bij vertraging van de bouw van een nieuwbouwwoning, kan het voorkomen dat de nieuwbouwwoning te laat wordt opgeleverd. Vaak kun je dan op grond van het contract een schadevergoeding of boete per dag vorderen; in de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten is dit 0,25 promille van de (koop-/)aanneemsom per kalenderdag.

Hulp nodig bij het berekenen van de overschrijding en de schadevergoeding? 

Onze juristen helpen je graag

De aannemer gaat failliet

Wat je kunt doen als de aannemer failliet gaat, hangt af van een eventuele garantie- en waarborgregeling (GWR). De GWR is de regeling van Woningborg, SWK of Bouwgarant waarin de garanties en zekerheden voor nieuwbouwwoningen staan. 

Mijn woning wordt gebouwd met een garantie- en waarborgregeling
Vanaf het moment dat de grond van de nieuwbouwwoning aan jou is overgedragen en je het waarborgcertificaat hebt ontvangen, ben je bij faillissement van de aannemer verzekerd. Uitgangspunt is dat de waarborgende instantie (Woningborg, SWK of Bouwgarant) de afbouw voor jou regelt. Houd wel rekening met vertraging van de bouw. 

Let op: stem iedere actie af met de waarborgende instantie en doe geen betalingen meer aan de failliete aannemer. 

Mijn woning wordt gebouwd zonder garantie- en waarborgregeling

Neem in dit geval contact op met de curator. De curator regelt de afwikkeling van het faillissement en beslist over de afbouw. Vraag de curator schriftelijk of hij de overeenkomst gaat nakomen. Gaat hij de overeenkomst niet nakomen, dan kun je de koop-/aannemingsovereenkomst ontbinden. Regel de afbouw van je nieuwbouwwoning zelf via een andere aannemer. Doe ook in deze situatie geen betalingen meer aan de failliete aannemer.

Let op: als de woning deel uitmaakt van een nieuwbouwproject, kan de afbouw van de woningen zo met elkaar verbonden zijn dat je de afbouw met andere eigenaren moet regelen.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Controle tijdens de bouw

  Meer grip op de bouw van je woning

  Vraag keuring aan
 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Ook interessant in kennisbank

  Mag de aannemer mijn nieuwbouwwoning anders uitvoeren dan overeengekomen?De aannemer levert mijn nieuwbouwwoning te laat op. Wat kan ik doen?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-Nieuwbouw

  Ook interessant

  Tips voor de oplevering van nieuwbouwZo werkt de vooropleveringWebinar nieuwbouwOplevering zónder warmtepomp

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  ehm-november-2023

  ehm-november-2023
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube