Problemen tijdens de bouw

Het bouwplan wijzigt, de bouw loopt vertraging op of de aannemer gaat failliet: het zijn problemen die voorkomen tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning. Wat kun je in deze situaties doen?

Het bouwplan wijzigt

Het uitgangspunt is dat de aannemer een nieuwbouwwoning volgens het overeengekomen bouwplan bouwt. Toch kan hij het bouwplan wijzigen als dit noodzakelijk is. Dit is het geval wanneer:

  • het overeengekomen bouwplan bouwtechnisch niet voldoet. Er is bijvoorbeeld een extra pilaar nodig om de constructie sterk genoeg te maken. 
  • de wijziging is voorgeschreven door de overheid.

De wijziging is noodzakelijk

Oké, de wijziging van het bouwplan is noodzakelijk om bovengenoemde reden(en). Is daarmee de kous af? Nee. Wanneer de wijziging afbreuk doet aan de waarde, de kwaliteit, het uiterlijk, het aanzien en de bruikbaarheid van de nieuwbouwwoning, kun je een schadevergoeding eisen. De hoogte hiervan hangt onder andere af van het soort wijziging en het nadeel dat je ervan ondervindt. 

De wijziging is niet noodzakelijk

Is de wijziging van het bouwplan niet noodzakelijk, stuur de aannemer dan een aangetekende brief waarin duidelijk staat wat afwijkt. Het gaat hier bijvoorbeeld om een andere kleur deur. Als de bouwer niet op de brief reageert, het probleem niet wil oplossen of niet met een goede oplossing komt, kun je een schadevergoeding eisen of nakoming van de koop-/aannemingsovereenkomst.

Bekijk ook ons stappenplan 'Het bouwplan wijzigt'

De bouw loopt vertraging op

Bij vertraging van de bouw van een nieuwbouwwoning, kan het voorkomen dat de nieuwbouwwoning te laat wordt opgeleverd. Vaak kun je dan op grond van het contract een schadevergoeding of boete per dag vorderen; in de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten is dit 0,25 promille van de koop-/aanneemsom per kalenderdag.

> Hulp nodig bij het berekenen van de overschrijding en de schadevergoeding? Onze juristen helpen je graag.

De aannemer gaat failliet

Wat je kunt doen als de aannemer failliet gaat, hangt af van een eventuele garantie- en waarborgregeling (GWR). De GWR is de regeling van Woningborg, SWK of Bouwgarant waarin de garanties en zekerheden voor nieuwbouwwoningen staan. 

Mijn woning wordt gebouwd met een garantie- en waarborgregeling
Vanaf het moment dat de grond van de nieuwbouwwoning aan jou is overgedragen en je het waarborgcertificaat hebt ontvangen, ben je bij faillissement van de aannemer verzekerd van afbouw. De waarborgende instantie (Woningborg, SWK of Bouwgarant) regelt dit voor jou. Houd wel rekening met vertraging van de bouw. 

Let op: stem iedere actie af met de waarborgende instantie en doe geen betalingen meer aan de failliete aannemer. 

Mijn woning wordt gebouwd zonder garantie- en waarborgregeling
Neem in dit geval contact op met de curator. De curator regelt de afwikkeling van het faillissement en beslist over de afbouw. Vraag de curator schriftelijk of hij de overeenkomst gaat nakomen. Gaat hij de overeenkomst niet nakomen, dan kun je de koop-/aannemingsovereenkomst ontbinden. Regel de afbouw van je nieuwbouwwoning zelf via een andere aannemer. 

Let op: als de woning deel uitmaakt van een nieuwbouwproject, kan de afbouw van de woningen zo met elkaar verbonden zijn dat je de afbouw met andere eigenaren moet regelen. Doe ook in deze situatie geen betalingen meer aan de failliete aannemer.

Over de auteur

Diana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis.
We bieden stap voor stap inzicht in het kopen van een huis.
Diana Baal

Ook interessant

Stappenplan: het bouwplan wijzigt

Stappenplan: het bouwplan wijzigt
Van een schriftelijke melding tot een procedure: dit kun je doen als het bouwplan wijzigt. Naar het stappenplankeyboard_arrow_right

Tip: maak foto's tijdens de bouw

Tip: maak foto's tijdens de bouw
Foto's maken van de bouw van je nieuwbouwhuis is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Waarom foto's handig zijnkeyboard_arrow_right

Blog: Ontrafel de bouwtijdspaghetti

Blog: Ontrafel de bouwtijdspaghetti
Duidelijkheid krijgen over de bouwtijd is nog niet zo makkelijk, legt onze jurist Jurgen Jansen uit. Lees de blogkeyboard_arrow_right