Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOplevering

Hoe werkt de 5%-regeling?

Wie een nieuwbouwwoning koopt, mag bij de oplevering 5% van de aanneemsom 'achterhouden' bij de notaris: de zogeheten 5%-regeling. Hoe werkt deze regeling precies?

rekenmachine op telefoon

De 5%-regeling: stok achter de deur

De 5%-regeling is het wettelijke recht van de koper van een nieuwbouwwoning om bij de oplevering 5% van de aanneemsom in een depot te storten bij de notaris. Vind je bij de oplevering of in de eerste 3 maanden na de oplevering gebreken, dan is de regeling een stok achter de deur: als de aannemer de gebreken niet herstelt, kun je de uitkering van 5% tegenhouden.

Het achterhouden van de 5% kan op 2 manieren:

1. Via een depot

Een nieuwbouwwoning betaal je in termijnen; deze staan in de koop-/aannemingsovereenkomst vermeld. Bij een depot wordt de laatste betaaltermijn (meestal 10%) opgesplitst: je betaalt de helft aan de aannemer, de andere 5% zet je in een depot bij de notaris.

2. Via een bankgarantie

Een andere optie is dat de aannemer een bankgarantie stelt. Dit houdt in dat de bank garant staat voor 5% van de aanneemsom als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt. De aannemer verstrekt de bankgarantie aan de notaris. Meestal attendeert hij je erop dat hij een bankgarantie heeft gesteld. Als er een goede bankgarantie is gesteld, dan betaal je de volledige koop-/aanneemsom aan de aannemer.

Let op: controleer vóór de oplevering bij de notaris of de aannemer inderdaad een bankgarantie heeft gesteld. Is de bankgarantie er niet of niet goed, dan kun je alsnog 5% in een depot storten bij de notaris.

3. Drie maanden na de oplevering

3 maanden na de oplevering stort de notaris de laatste 5% op de rekening van de aannemer. Als er op dat moment nog gebreken aanwezig zijn, dan mag je nog een bedrag in depot houden. Dit bedrag moet in ‘redelijke verhouding’ staan tot de nog aanwezige gebreken. Stel de notaris hiervan schriftelijk op de hoogte vóórdat de termijn van 3 maanden is verstreken.
Heb je de koop-/aannemingsovereenkomst na 1 januari 2024 gesloten? Dan mag de notaris de 5% alleen op de rekening van de aannemer storten als voldaan is aan het volgende: 

 • De aannemer moet jou in de 2e maand na de oplevering schriftelijk berichten dat je het recht hebt om na 3 maanden een deel van het bedrag in depot te houden als er nog gebreken aanwezig zijn. 
 • De aannemer moet een afschrift hiervan naar de notaris sturen. 
 • De notaris mag de 5% alleen op de rekening van de aannemer storten als hij een afschrift heeft ontvangen én jij de notaris niet binnen 3 maanden hebt laten weten dat je een deel van het depot wilt handhaven, omdat er nog gebreken zijn.

5%-regeling bij een appartement

Bij een appartement geldt de 5%-regeling niet alleen voor het privégedeelte, maar ook voor de gemeenschappelijke delen van het complex, zoals het trappenhuis en de garage.

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Opleveringskeuring nieuwbouw

  Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

  Boek een opleveringskeuring
 • Ook interessant in kennisbank

  Moet ik vóór oplevering van mijn nieuwbouwwoning de volledige aanneemsom betalen?Kan ik op basis van aanwezige gebreken de oplevering van mijn nieuwbouwwoning weigeren?

  Tags

  KopenKopen-Nieuwbouw

  Ook interessant

  Wat is een proces-verbaal van oplevering?Tips voor de oplevering van nieuwbouwOplevering te laat? Volg ons stappenplanOplevering zónder warmtepomp

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube