Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOplevering

Het proces-verbaal van oplevering in 3 vragen

Tijdens de oplevering van je nieuwbouwwoning wordt het zogenoemde proces-verbaal van oplevering opgesteld. Wat houdt dit precies in, waarom is zo'n proces-verbaal nodig en kun je de oplevering weigeren?

stel bij bouwplaats van wijk in aanbouw

1. Wat is het proces-verbaal van oplevering?

Samen met de bouwer (en eventueel een bouwkundige) maak je tijdens de oplevering van je nieuwbouwwoning een rondgang door het huis. Komen jullie gebreken of afwijkingen tegen? Dan worden deze genoteerd in het proces-verbaal van oplevering. Aan het einde van de oplevering tekenen beide partijen het document. Als koper accepteer je hiermee de woning, met uitzondering van de genoteerde opleveringsgebreken. De bouwer belooft door ondertekening de gebreken te herstellen. In de meeste staat dat deze gebreken uiterlijk binnen 3 maanden moeten worden hersteld.  

2. Waarom is een proces-verbaal van oplevering nodig?

De bouwer is niet aansprakelijk voor zichtbare gebreken die niet in het proces-verbaal staan. Hij hoeft deze gebreken dus niet te herstellen. Daarom is het belangrijk dat alle zichtbare gebreken zijn genoteerd. De bouwer is trouwens nog wél aansprakelijk voor gebreken die bij de oplevering niet zichtbaar waren.

Tip: boek een Opleveringskeuring bij Vereniging Eigen Huis. Een onafhankelijke bouwkundige loopt de woning kritisch na op gebreken en stelt een uitgebreid keuringsrapport op. Hiermee sta je sterk tegenover de bouwer.

3. Kan ik de oplevering van mijn nieuwbouwwoning weigeren?

Dit hangt vooral af van het soort gebreken en de omvang. In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten staat dat de bouwer de woning ‘geheel gereed voor bewoning’ moet opleveren. Is jouw huis niet klaar voor bewoning, dan hoef je het proces-verbaal van oplevering niet te ondertekenen en weiger je daarmee de oplevering. De oplevering weigeren kan alleen als de gebreken zo groot zijn dat je niet in het huis kunt wonen, bijvoorbeeld als het (enige) toilet niet werkt of het verwarmingssysteem ontbreekt. Zijn de gebreken klein, dan kun je de oplevering niet weigeren. Denk hierbij aan krassen op de ramen of het ontbreken van een binnendeur.

Weiger je de oplevering, zorg er dan voor dat er een opnamerapport wordt opgesteld in plaats van een opleveringsrapport. Hierin staat dat de oplevering niet door is gegaan en waarom. Stuur hierna zo snel mogelijk een aangetekende brief naar de bouwer waarin je een schadevergoeding claimt voor de te late oplevering. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Meld de situatie bij je verzekeraar of schakel de hulp van onze juristen in. 

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Opleveringskeuring nieuwbouw

  Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

  Boek een opleveringskeuring
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Is het verstandig een bouwkundige mee te nemen naar de oplevering van mijn nieuwbouwwoning?Moet ik vóór oplevering van mijn nieuwbouwwoning de volledige aanneemsom betalen?Heb ik recht op vergoeding voor gemist woongenot en vrije dagen bij herstel aan mijn nieuwbouwwoning?

  Tags

  Kopen-NieuwbouwWonen

  Ook interessant

  Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragenBoek een opleveringskeuringOplevering en garanties na je verbouwing

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  ehm-november-2023

  ehm-november-2023
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube