Stappenplan bij te late oplevering nieuwbouwwoning

Wat kun je doen als je nieuwbouwwoning te laat wordt opgeleverd? Van een aangetekende brief sturen tot een procedure starten: we leggen in 3 stappen uit wat de mogelijkheden zijn. Let wel: het stappenplan is van toepassing op woningen die zijn gebouwd met SWK-, BouwGarant of Woningborggarantie.

Stap 1: Stuur de bouwer een aangetekende brief

Neem hierin in ieder geval de volgende punten op:

  • Meld dat de woning te laat wordt opgeleverd.
  • Geef aan dat je recht hebt op een schadevergoeding zoals dat in de koop-/aannemingsovereenkomst staat. Is de definitieve opleverdatum van de woning bekend? Dan kun je uitrekenen om hoeveel schadevergoeding het gaat. Vermeld in dit geval het bedrag en het aantal overschreden dagen. 
  • Meld dat je de schadevergoeding verrekent met de nog openstaande termijn(en).

Stap 2: Verreken de schadevergoeding of betaal onder de protest

Reageert de bouwer niet positief op de aangetekende brief? Je hebt dan twee opties: de schadevergoeding verrekenen met de nog openstaande termijn(en) of betalen onder protest. 

De schadevergoeding verrekenen

Verreken de schadevergoeding met de laatste nog openstaande termijn. Als de bouwer vervolgens weigert om de nieuwbouwwoning op te leveren en de sleutel af te geven, kun je afgifte van de sleutel vorderen via een procedure. Overleg vooraf met een juridisch adviseur van Vereniging Eigen Huis of met een rechtsbijstandsverzekeraar over hoe je dit het beste aan kunt pakken. 

Voorbeeldbrief: Te late oplevering verrekening schadevergoeding

Betalen onder protest

Dreigt de bouwer de woning niet op te leveren omdat je de schadevergoeding verrekent met de laatste termijn? Dan kun je betalen onder protest. Het voordeel: je krijgt de sleutel. Het nadeel is dat je het geld terug moet zien te krijgen. En gaat de bouwer failliet, dan kun je waarschijnlijk fluiten naar de schadevergoeding. Betalen onder protest kan door een aangetekende brief naar de bouwer te sturen. Neem daarin in ieder geval op dat je de laatste termijn betaalt onder protest en dat je het recht blijft houden op de schadevergoeding. 

Voorbeeldbrief: Te late oplevering betaling onder protest

Stap 3: Start een procedure

Onderneemt de bouwer geen actie, overleg dan eerst met je rechtsbijstandsverzekeraar of een juridisch adviseur van Vereniging Eigen Huis of een procedure opstarten zinvol is. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat bij welke instantie je terechtkunt voor een procedure.

Ook interessant

Blog: Ontrafel de bouwtijdspaghetti

Duidelijkheid krijgen over de bouwtijd is nog niet zo makkelijk, legt onze jurist Jurgen Jansen uit. Lees de blog

Problemen tijdens de bouw

Wat als het bouwplan wijzigt, de bouw vertraging oploopt of de aannemer failliet gaat? Bouwproblemen, en nu?

Wat is een proces-verbaal van oplevering?

Tijdens de oplevering wordt het zogenoemde proces-verbaal van oplevering opgesteld. Het proces-verbaal uitgelegd

Doe je voordeel met deze diensten