Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackProblemen bouw

Stappenplan bij te late oplevering nieuwbouwwoning

Wat kun je doen als je nieuwbouwwoning te laat wordt opgeleverd? Van een aangetekende brief sturen tot een procedure starten. Let wel: het stappenplan is van toepassing op woningen die zijn gebouwd met SWK, BouwGarant of Woningborggarantie.

man in bespreking met projectontwikkelaar

Stap 1: Stuur de bouwer een aangetekende brief

Neem hierin in ieder geval de volgende punten op:

 • Meld dat de woning te laat wordt opgeleverd.
 • Geef aan dat je recht hebt op een schadevergoeding zoals dat in de koop-/aannemingsovereenkomst staat. Is de definitieve opleverdatum van de woning bekend? Dan kun je uitrekenen om hoeveel schadevergoeding het gaat. Vermeld in dit geval het bedrag en het aantal overschreden dagen. 
 • Meld dat je de schadevergoeding verrekent met de nog openstaande termijn(en).

Stap 2: Verreken de schadevergoeding of betaal onder de protest

Reageert de bouwer niet positief op de aangetekende brief? Je hebt dan twee opties: de schadevergoeding verrekenen met de nog openstaande termijn(en) of betalen onder protest. 

De schadevergoeding verrekenen

Verreken de schadevergoeding met de laatste nog openstaande termijn. Als de bouwer vervolgens weigert om de nieuwbouwwoning op te leveren en de sleutel af te geven, kun je afgifte van de sleutel vorderen via een procedure. Overleg vooraf met een juridisch adviseur van Vereniging Eigen Huis of met een rechtsbijstandsverzekeraar over hoe je dit het beste aan kunt pakken. 

Betalen onder protest

Dreigt de bouwer de sleutel van de woning niet te overhandigen omdat je de schadevergoeding verrekent met de laatste termijn? Dan kun je betalen onder protest. Het voordeel: je krijgt de sleutel. Het nadeel is dat je het geld terug moet zien te krijgen. En gaat de bouwer failliet, dan kun je waarschijnlijk fluiten naar de schadevergoeding. Heb je recht op een groot bedrag aan schadevergoeding, dan lijkt betalen onder protest daarom niet de beste optie. Betalen onder protest kan door een aangetekende brief naar de bouwer te sturen. Neem daarin in ieder geval op dat je de laatste termijn betaalt onder protest en dat je het recht blijft houden op de schadevergoeding. 

Stap 3: Start een procedure

Onderneemt de bouwer geen actie, overleg dan eerst met je rechtsbijstandsverzekeraar of een juridisch adviseur van Vereniging Eigen Huis of een procedure opstarten zinvol is. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat bij welke instantie je terechtkunt voor een procedure.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Controle tijdens de bouw

  Meer grip op de bouw van je woning

  Vraag keuring aan
 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Tags

  KopenKopen-Nieuwbouw

  Ook interessant

  Problemen tijdens de bouwWat is een proces-verbaal van oplevering?Hoe het zit met werkbare werkdagen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube