Hoe lang de bouwer aansprakelijk is voor verborgen gebreken hangt onder meer af van de afspraken die je met de bouwer hebt gemaakt in de . Er is vaak sprake van verschillende termijnen die door elkaar heen lopen.
Garantietermijnen
Voor woningen gebouwd onder Woningborg-, SWK- of BouwGarant-garantie gelden de volgende termijnen:
De algemene garantietermijn is 6 jaar. Deze termijn gaat 3 maanden na de oplevering in.
Voor sommige onderdelen van de woning geldt een kortere garantietermijn (zie de ).
Voor geldt een garantietermijn van 10 jaar. Deze termijn gaat 3 maanden na oplevering in.
Vervaltermijnen
Naast de garantie geldt een aansprakelijkheidstermijn (vervaltermijn) van 5 jaar voor verborgen gebreken. Deze termijn gaat 6 maanden na de oplevering in.
Is er sprake van een ernstig gebrek, dan is de termijn 20 jaar. Deze termijn gaat 6 maanden na de oplevering in.
Wettelijke regeling
Naast de garantie- en vervaltermijnen, geldt ook nog de wettelijke verjaringstermijn van 2 jaar. Die houdt in dat als je langer dan 2 jaar niets doet, nadat je het gebrek gemeld hebt, je herstel dan niet meer af kunt dwingen.
Aandachtspunten
Meld een gebrek op tijd
Je kunt een aannemer alleen aansprakelijk stellen als je het gebrek meldt binnen de geldende termijn. Meld het gebrek zo snel mogelijk nadat je het ontdekt hebt. Doe je dit niet? Dan is de aannemer niet meer aansprakelijk voor dat gebrek. Soms kan de aansprakelijkheid verlengd zijn door een eerder herstel.
Geef gelegenheid voor herstel
Geef de aannemer ook de mogelijkheid en genoeg tijd om het gebrek te herstellen. Ga dus niet zelf een gebrek repareren.
Hoe nu verder
Ontdek je een gebrek, neem dan de volgende stappen:
1. Meld het gebrek schriftelijk bij de aannemer binnen de geldende aansprakelijkheids- of garantietermijn. Doe dit zo snel mogelijk nadat je het gebrek ontdekt hebt.
2. Stuur een kopie van deze melding naar de waarborgende instantie als de woning gebouwd is onder Woningborg- of BouwGarant-garantie. Is de woning gebouwd onder garantie van SWK dan hoeft de koper geen melding te doen van het gebrek bij SWK.
3. Weigert de bouwer het gebrek te repareren of reageert hij niet? Schakel dan eventueel je rechtsbijstandverzekeraar in of maak gebruik van onze juridische dienstverlening.