Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat is de 5%-regeling?

De 5 %-regeling is het wettelijk recht van een consument om bij de oplevering 5 % van de aanneemsom in depot te storten bij de notaris, in plaats van deze aan de aannemer te betalen. Dit wettelijk recht geldt alleen bij de bouw van een woning.

De aannemer kan ervoor kiezen ter vervanging van het depot een  bij de notaris te stellen. Kiest de aannemer voor een bankgarantie, dan mag de consument niet 5 % van de aanneemsom bij de notaris in depot storten. Het is wel goed om eerst bij de notaris na te vragen of er een goede bankgarantie is gesteld die betrekking heeft op jouw woning. De bankgarantie moet een aan het depot gelijkwaardige zekerheid bieden.

Doel 5%-regeling

Het doel van de 5%-regeling is de aannemer aan te sporen om alle ontdekte gebreken binnen 3 maanden te herstellen. Dit gaat om de opleveringsgebreken en de gebreken die de consument binnen 3 maanden na de oplevering heeft gemeld.

Als de aannemer de gebreken niet binnen 3 maanden na de oplevering heeft hersteld, mag de consument na 3 maanden een bedrag in depot houden, dat in redelijke verhouding staat tot de nog aanwezige gebreken.

Aandachtspunten

  • Bij verbouwingen geldt de wettelijke 5%-regeling niet. Er kan wel een vergelijkbare regeling zijn afgesproken in de overeenkomst.

Hoe nu verder

  • De 5%-regeling en gebreken na de oplevering

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube