Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBouwperiode

Werkbare werkdagen tijdens de bouw: 5 vragen

Gaat de bouw van je nieuwbouwwoning beginnen? In de koop-/aannemingsovereenkomst staat hoe lang de bouwer hierover mag doen. Deze bouwtijd wordt uitgedrukt in 'werkbare werkdagen'. De werkbare werkdagen in 5 vragen en antwoorden.

Hijskraan rijdt door straat van nieuwbouwwijk in aanbouw

1. Wat zijn werkbare werkdagen?

Het woord zegt het eigenlijk al: werkbare werkdagen zijn dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen. Kijk in je overeenkomst welke definitie van een werkbare werkdag daarin is opgenomen. De volgende dagen gelden meestal niet als werkbare werkdagen:

 • Erkende rust- en feestdagen
 • Collectieve vakantiedagen en andere vrije dagen
 • De zogeheten 'onwerkbare dagen'. Dit zijn dagen waarop de bouw, bijvoorbeeld door weersomstandigheden, grotendeels stilligt. 

2. Wanneer gaan de werkbare werkdagen in?

Bij een overeenkomst met garantie van SWK, Bouwgarant of Woningborg geldt dat de werkbare werkdagen beginnen zodra de bouw van de woning gestart is. Tenminste als de modelovereenkomst vanaf 2020 van toepassing is. Is er een oudere modelovereenkomst gebruikt? Dan beginnen de werkbare werkdagen te lopen als de ruwe begane grondvloer van de nieuwbouwwoning klaar is. Gaat het om de bouw van een appartement? Dan geldt zowel op basis van de oude en de nieuwe modelovereenkomst dat de werkbare werkdagen beginnen, zodra de bouw van het gebouw gestart is. 

3. Wanneer is een werkdag onwerkbaar?

Een werkdag is onwerkbaar als bouwvakkers bijvoorbeeld door hevige sneeuw of vrieskou niet kunnen werken. De definitie van een onwerkbare dag is per overeenkomst verschillend. Vaak is een dag onwerkbaar als de aannemer door (weers)omstandigheden minimaal 5 uur op een dag geen werknemers of machines kan inzetten.

4. Hoe weet ik hoeveel werkbare werkdagen er verstreken zijn?

Om erachter te komen of de nieuwbouwwoning op tijd is opgeleverd, moet je nagaan hoeveel werkbare werkdagen er daadwerkelijk zijn verstreken. Dat is behoorlijk lastig. De bouwer houdt op de bouw vaak een logboek bij met de weersomstandigheden, maar deze gegevens kunnen onnauwkeurig zijn. Een jurist kan je helpen bij het berekenen van de overschrijding en een eventuele schadevergoeding. 

5. Wat als de woning te laat wordt opgeleverd?

Is de afgesproken bouwtijd overschreden, wijs de bouwer hier dan schriftelijk op. Je hebt in dit geval vaak recht op een schadevergoeding. In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten zijn daarover bepalingen opgenomen. Weten wat je nog meer kunt doen? Bekijk dan ons stappenplan bij te late oplevering.
Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Controle tijdens de bouw

  Meer grip op de bouw van je woning

  Vraag keuring aan
 • Opleveringskeuring nieuwbouw

  Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

  Boek een opleveringskeuring
 • Juridisch advies bij conflict

  Ontdek hoe sterk je staat en neem vervolgstappen.

  Vraag juridisch advies aan
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Koopwijzer nieuwbouw

  Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.

  Schrijf je in
  stel wijst naar woning in aanbouw

  Ook interessant in kennisbank

  Mag de ondernemer de aangekondigde oplevering van mijn nieuwbouwwoning uitstellen?Hoe lang van tevoren moet de aannemer de oplevering van mijn nieuwbouwwoning aankondigen?De aannemer levert mijn nieuwbouwwoning te laat op. Wat kan ik doen?

  Tags

  AppartementseigenaarHuiseigenaarKopenKopen-Nieuwbouw

  Ook interessant

  Het bouwproces: 3 fasesProblemen tijdens de bouw

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube