Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

De aannemer levert mijn nieuwbouwwoning te laat op. Wat kan ik doen?

Als de aannemer je woning te laat oplevert, kun je op grond van het contract meestal een vaste schadevergoeding of boete per dag eisen. Eventueel kun je vragen om, na ondertekening van een , alvast toegang tot de woning te krijgen, om bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden uit te (laten) voeren.

Boete

Als de aannemer de woning te laat oplevert, dan is de aannemer normaal gesproken aansprakelijk voor de schade die je daardoor hebt.

In de  is bepaald dat de aannemer je, zonder ingebrekestelling, een schadevergoeding van (meestal) 0,25 promille van de aanneemsom per kalenderdag moet betalen bij overschrijding van de overeengekomen bouwtijd. 

  • Neem contact op met de aannemer om de overschrijding te melden en maak aanspraak op de schadevergoeding / boete. 
  • Zodra de opleveringsdatum bekend is, kun je berekenen welk bedrag aan schadevergoeding je kunt vorderen aan de hand van het aantal  dat in de overeenkomst staat. Je mag de schadevergoeding verrekenen met de nog openstaande termijnen en eventueel meerwerk dat je moet betalen aan de aannemer. Stuur een aangetekende brief aan de aannemer waarin je de schadevergoeding vordert en verrekening aankondigt. 
  • De werkbare of onwerkbare dagen kunnen bepaald worden aan de hand van de weerregistraties van de ondernemer. Wil je zelf een berekening maken, maak dan gebruik van de weergegevens van een lokaal meetstation, verkrijgbaar tegen betaling via onwerkbaarweer.nl.
  • Ter indicatie wordt aangehouden dat een jaar gemiddeld ongeveer 180 werkbare werkdagen telt. In werkelijkheid ligt het aantal werkbare werkdagen op basis van het weer vaak iets hoger.

Voor het berekenen van de overschrijding en de schadevergoeding heb je vaak juridische hulp nodig. Je kunt daarvoor gebruik maken van onze juridische dienstverlening.

Onze juristen kunnen je verder ook helpen te beoordelen of verrekening wel de beste optie voor jou is. De aannemer kan weigeren om bij oplevering de sleutel aan je af te geven als je niet alle openstaande termijnen hebt betaald. Soms is het dan beter te betalen onder protest.

Sleutelverklaring

Als je graag toegang tot de woning wilt om werkzaamheden te laten uitvoeren, kun je de aannemer vragen de sleutels al af te geven. De aannemer is niet verplicht hieraan mee te werken.

Van belang is dat je de sleutels alleen in ontvangst neemt nadat jij en de ondernemer een hebben getekend, waarin staat dat de woning nog niet is opgeleverd.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube