Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackOplevering

Oplevering nieuwbouw: waar moet je op letten?

Is je nieuwbouwwoning klaar? Dan is het tijd voor de oplevering! Samen met de bouwer – en bij voorkeur een bouwkundige – controleer je of alles volgens afspraak is uitgevoerd. Maar waar moet je precies op letten tijdens de oplevering?

Groepje mensen voor een oplevering van nieuwbouwhuis

De oplevering is een belangrijk moment: het is jouw kans om eventuele gebreken of onvolkomenheden vast te stellen voordat je het huis officieel accepteert. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat je sterker staat tegenover de bouwer. In deze tips lees je waar je op moet letten, welke rechten je hebt en hoe je problemen na de oplevering kunt aanpakken.

5 Tips voor een succesvolle eindinspectie

1. Noteer de meterstanden 

Controleer de meterstanden van gas, water en elektriciteit. Door de actuele standen vast te leggen, voorkom je later onduidelijkheden over verbruik en kun je de aansluitingen goed regelen.

2. Test alle voorzieningen

Controleer of elektrische apparaten, mechanische ventilatie en kranen goed functioneren. Laat kranen even lopen en schakel apparatuur in. Soms zijn er bij eerdere bezichtigingen al gebreken opgemerkt; deze zouden nu gerepareerd moeten zijn.

3. Check meerwerk

Neem tijdens de oplevering de meerwerklijst mee. Aan de hand daarvan kun je controleren of het meerwerk volgens afspraak is uitgevoerd. 

4. Let op veranderingen sinds je laatste bezoek

Is er iets veranderd sinds je de woning voor het laatst zag? Bespreek deze punten met de bouwer en noteer alles in het inspectierapport. Heb je afgesproken dat bepaalde zaken vóór de oplevering hersteld zouden worden? Controleer of dit correct is gedaan en maak duidelijke afspraken over zaken die nog niet in orde zijn.

5. Op tijd verzekeren 

Vanaf de oplevering komen risico's als diefstal en beschadiging voor eigen rekening. Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht.

Tip: Neem een bouwkundige mee

Neem bij de oplevering een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis mee, die de woning grondig inspecteert. Het keuringsrapport biedt je een stevige onderhandelingspositie bij de bouwer. (vanaf € 285)

Meer over deze keuring

De kopers zijn vaak blij dat ik er ben om met een onafhankelijke blik naar de woning te kijken. Gemiddeld zijn er twintig gebreken per woning, zoals krassen of beschadigingen.

julia hoekstra.jpeg
Julia HoekstraBouwkundige

Let op!

Bij bouwplannen voor grondgebonden woningen die vanaf 1 januari 2024 bij de gemeente zijn ingediend, is een kwaliteitsborger betrokken. Die volgt een paar belangrijke stappen. Vóór de ingebruikname van de woning moet er een ‘gereedmelding’ naar de gemeente. De gemeente ontvangt bij de gereedmelding een ‘dossier bevoegd gezag’. Dit bevat een verklaring van de kwaliteitsborger dat het bouwwerk (jouw huis!) aan de minimale bouwtechnische eisen voldoet en een dossier met technische informatie. Er geldt een verbod op ingebruikname van de woning als er géén positieve verklaring is of als het dossier niet volledig is. Informeer daarom tijdig vóór de oplevering bij de gemeente en eventueel de aannemer en de kwaliteitsborger of de gereedmelding in orde is en je dus in de woning kunt gaan wonen. 

man en vrouw stappen auto uit in wijk in aanbouw

Proces-verbaal van oplevering

Na de inspectie ondertekenen jij en de bouwer het proces-verbaal van oplevering. Hiermee accepteer jij de woning, behalve voor de genoteerde gebreken, die de bouwer belooft te herstellen. In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten moeten gebreken binnen drie maanden hersteld zijn. Is het huis niet gereed voor bewoning? Dan kun je de oplevering weigeren.

Wat is een proces-verbaal van oplevering?

Problemen tijdens de oplevering? 

Is er iets niet volgens afspraak opgeleverd of zijn er onverwachte gebreken ontdekt? Maak dan heldere afspraken over wat er moet gebeuren en binnen welke termijn. Grote reparaties moeten bijvoorbeeld door de bouwer worden uitgevoerd. Is er een reparatie die langer duurt? Dan kan kun je de overdracht uitstellen. Ook kan er een bedrag bij de notaris worden vastgehouden totdat de reparaties zijn afgerond. Dit heet de 5%-regeling.

Lees meer over de 5%-regeling

Klaar voor de verhuizing

Heb je het proces-verbaal van oplevering ondertekend? Gefeliciteerd! De woning is nu officieel van jou en je kunt aan de slag op van jouw nieuwe huis een thuis te maken. 

Bereid je goed voor op de verhuizing.

Lees meer over verhuizen

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

Opleveringskeuring nieuwbouw

Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

Boek een opleveringskeuring

Contractbeoordeling nieuwbouw

Laat je koop-aannemingsovereenkomst controleren door een expert.

Hoe het werkt

Woonpakket

Alle woonverzekeringen samen in één pakket

Bundel je woonhuisverzekeringen

Koopwijzer nieuwbouw

Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.

Schrijf je in
stel wijst naar woning in aanbouw

Ook interessant in kennisbank

Tags

  • Kopen
  • Kopen-Nieuwbouw
  • Kopen-Oplevering

Ook interessant

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Al 50 jaar in actie

  • Onafhankelijk advies

  • Ruim 800.000 leden

  • Jouw woningmarktexpert

  • Al 50 jaar onafhankelijk advies voor huiseigenaren