Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOplevering

Oplevering nieuwbouw: waar moet je op letten?

Is de bouw van je nieuwbouwwoning afgerond? Dan volgt het moment van oplevering. Hierbij controleer je samen met de bouwer en eventueel een bouwkundige of de werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Waar let je op bij de oplevering?

Groepje mensen voor een oplevering van nieuwbouwhuis

Tips voor de oplevering 

 • De bouwer kondigt de oplevering van je nieuwbouwwoning aan en reserveert hiervoor een bepaalde tijd, maar soms loopt de oplevering uit. Laat je niet opjagen als op de oplevering langer in beslag neemt. De bouwer moet je voldoende tijd geven om de woning grondig te inspecteren.
 • Vanaf de oplevering komen risico's als diefstal en beschadiging voor eigen rekening. Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht.
 • Neem tijdens de oplevering de meerwerklijst mee. Aan de hand daarvan kun je controleren of het meerwerk volgens afspraak is uitgevoerd. 
 • Let op beschadigingen aan bijvoorbeeld kozijnen, deuren, ramen, sanitair en tegelwerk. Hoe later je deze ontdekt, hoe moeilijker je de schade op de bouwer kunt verhalen.
 • Komt er water uit de kranen, spoelt het toilet goed door, werkt het fornuis en functioneert het hang- en sluitwerk? Probeer dit soort onderdelen van de woning tijdens de oplevering uit. 
 • Noteer alle meterstanden in het proces-verbaal van oplevering. Deze beginstanden kun je straks doorgeven aan de energieleverancier.
 • Soms zijn onderdelen in een ruimte niet goed te controleren, bijvoorbeeld door vuil of te weinig licht. Zet ook dit in het keuringsrapport. 

Tip: neem tijdens de oplevering een bouwkundige van Vereniging Eigen Huis mee. Die loopt de woning kritisch na op bouwkundige gebreken. Hierna ontvang je een uitgebreid keuringsrapport waarmee je sterk staat tegenover de bouwer. Een bouwkundige kan ook advies geven over stappen na de oplevering.

Het proces-verbaal van oplevering

Na de rondgang door de woning ondertekenen jij en de bouwer het proces-verbaal van oplevering. Jij accepteert hiermee de woning met uitzondering van de genoteerde gebreken, de bouwer belooft hiermee de opleveringsgebreken te herstellen. In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten staat dat de gebreken uiterlijk binnen 3 maanden hersteld moeten worden. Is het huis niet gereed voor bewoning? In dit geval kun je de oplevering weigeren.

Ook interessant in kennisbank

Moet ik vóór oplevering van mijn nieuwbouwwoning de volledige aanneemsom betalen?Kan ik op basis van aanwezige gebreken de oplevering van mijn nieuwbouwwoning weigeren?Wat kan ik doen als de aannemer weigert een gebrek op te schrijven bij de oplevering van mijn nieuwbouwwoning?

Tags

KopenKopen-NieuwbouwKopen-Oplevering

Ook interessant

Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragenWat is een proces-verbaal van oplevering?5%-regelingKoopwijzer nieuwbouw

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube