Stappenplan: het bouwplan wijzigt
De bouwer van je nieuwbouwwoning wijzigt het bouwplan. Wat doe je in zo'n geval? Waar moet je op letten? We hebben een stappenplan voor je gemaakt. Let op: dit geldt alleen voor woningen gebouwd met Woningborg- SWK- of BouwGarantgarantie.
1. Meld de wijziging zo snel mogelijk schriftelijk
Geef hierin aan op welke punten hij afwijkt van het oorspronkelijke bouwplan en vraag de bouwer alsnog de afspraken na te komen, bijvoorbeeld binnen twee weken.
2. Bepaal of de wijziging noodzakelijk is of niet
De wijziging is noodzakelijk
Een wijziging is noodzakelijk bijvoorbeeld als er een extra pilaar nodig is om de constructie sterk genoeg te maken. Je kunt schadevergoeding eisen, als de wijziging afbreuk doet aan waarde, kwaliteit, uiterlijk, aanzien en/of bruikbaarheid van de woning.
De wijziging is niet noodzakelijk
Een wijziging is niet noodzakelijk als er bijvoorbeeld een andere tegel in de badkamer wordt gelegd dan afgesproken. Je kunt nakoming van de overeenkomst vorderen. Als nakoming geen reële mogelijkheid meer is, kun je schadevergoeding vorderen, tenzij de wijziging voor jou geen nadeel oplevert.
Er zijn grofweg 3 soorten niet noodzakelijke wijzigingen:
- Een wijziging die de bouwer makkelijk ongedaan kan maken
Een voorbeeld hiervan is een verkeerde voordeur in het huis. Zet de wijziging in het proces-verbaal van oplevering. Hebben jij en de bouwer dit proces-verbaal van oplevering ondertekend, dan moet de bouwer de gebreken die hierin staan binnen drie maanden na de oplevering oplossen. - Een wijziging waarbij ingrijpen op korte termijn nodig is
Je ziet bijvoorbeeld dat de bouwer begint met het plaatsen van de verkeerde gevelstenen. Of de woonkamer wordt een stuk lager dan afgesproken en de bekisting is in de maak. Onderneem in dit geval zo snel mogelijk actie tijdens de bouw. Hulp nodig hierbij? Neem contact op met ons Informatie & Adviescentrum. - De wijziging kan (redelijkerwijs) niet meer ongedaan gemaakt worden
Wanneer deze wijziging afbreuk doet aan de waarde, de kwaliteit, het uiterlijk, het aanzien of de bruikbaarheid van de nieuwbouwwoning, kun je een schadevergoeding eisen. De hoogte hiervan hangt onder andere af van het soort wijziging en het nadeel dat je ervan ondervindt.
3. Stel de bouwer in gebreke
Reageert de bouwer niet of wil hij het probleem na jouw melding niet oplossen? Dan kun je de bouwer per aangetekende brief in gebreke stellen. Hiermee geef je de bouwer een laatste gelegenheid om de wijzigingen van het bouwplan te herstellen.
Gaat het om een niet noodzakelijke wijziging, die achteraf moeilijk of niet meer ongedaan kan worden gemaakt? Dan is het belangrijk om op korte termijn in gebreke te stellen en eventueel een procedure te starten. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de bouwer bij het metselen van de buitenmuur een verkeerde gevelsteen gebruikt. Of de plafondhoogte van de woonkamer wordt een stuk lager dan overeengekomen. Zijn die wijzigingen eenmaal gerealiseerd, dan zijn die moeilijk weer terug te draaien. Vandaar dat je dan op korte termijn in actie moet komen. Neem de volgende punten op in de brief:
- Geef de bouwer een korte redelijke termijn om alsnog met een oplossing te komen.
- Geef aan dat je, als je na die periode nog niets hebt gehoord, de zaak overdraagt aan een jurist en/of een procedure gaat starten.
Tip: heb je een rechtsbijstandsverzekering? Schakel de verzekeraar in voordat je de brief verstuurt.
4. Laat het noteren bij oplevering
Is er nog geen oplossing bij oplevering? Zet de wijziging in het proces-verbaal van oplevering, zodat duidelijk is dat je de wijziging niet accepteert. Let op: zorg ervoor dat je gebruikmaakt van de 5%-regeling vóór oplevering van je nieuwbouwwoning.
5. Start een procedure
Kom je er niet uit met de bouwer dan kan een procedure de laatste optie zijn. In de koop-/aannemingsovereenkomst lees je bij welke instantie je daarvoor terechtkunt. Hulp nodig hierbij? Neem contact op met ons Informatie & Adviescentrum.
Aan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar