Stappenplan: het bouwplan wijzigt

De bouwer kan om verschillende redenen afwijken van het overeengekomen bouwplan van je nieuwbouwwoning, bijvoorbeeld omdat de constructie anders niet veilig is. Soms is de wijziging niet nodig, zoals een andere kleur deur dan afgesproken. Is dit het geval en heb je een model koop-/aannemingsovereenkomst, dan kun je onderstaand stappenplan volgen. 

1. Meld de wijziging zo snel mogelijk schriftelijk

Stuur de bouwer een (aangetekende) brief. Geef hierin aan op welke punten hij afwijkt van het oorspronkelijke bouwplan en vraag hem alsnog de afspraken na te komen, bijvoorbeeld binnen twee weken.

2. Stel de bouwer in gebreke

Reageert de bouwer niet of wil hij het probleem na jouw melding niet oplossen? Dan kun je de bouwer per aangetekende brief in gebreke stellen. Hiermee geef je de bouwer een laatste gelegenheid om de wijzigingen van het bouwplan te herstellen. Neem de volgende punten op in de brief:

 • Geef de bouwer een redelijke termijn van bijvoorbeeld twee weken om alsnog met een oplossing te komen.
 • Geef aan dat je, als je na die periode nog niets hebt gehoord, de zaak overdraagt aan een jurist en/of een procedure gaat starten. 

Tip: heb je een rechtsbijstandsverzekering? Schakel de verzekeraar in voordat je de brief verstuurt.

3. Start een procedure

Als de bouwer niet of negatief reageert op de ingebrekestelling, dan kun je een procedure opstarten. In de koop-/aannemingsovereenkomst lees je bij welke instantie je daarvoor terechtkunt.

Soorten wijzigingen 

Wat je bij een wijziging van het bouwplan kunt eisen en/of doen, hangt af van de soort wijziging. Er zijn grofweg drie soorten wijzigingen:

 • Een wijziging die de bouwer makkelijk ongedaan kan maken
  Een voorbeeld hiervan is een verkeerde voordeur in het huis. Zet de wijziging in het proces-verbaal van oplevering. Hebben jij en de bouwer het proces-verbaal ondertekend, dan moet de bouwer de gebreken die hierin staan binnen drie maanden na de oplevering oplossen. 
 • Een wijziging waarbij ingrijpen op korte termijn nodig is
  Je ziet bijvoorbeeld dat de bouwer begint met het plaatsen van de verkeerde gevelstenen. Of de woonkamer wordt een stuk lager dan afgesproken en de bekisting is in de maak. Onderneem in dit geval zo snel mogelijk actie tijdens de bouw. Hulp nodig hierbij? Neem contact op met ons Informatie- en Adviescentrum.
 • Een wijziging die niet meer ongedaan gemaakt kan worden
  Bijvoorbeeld omdat de wijziging noodzakelijk is. Dan kun je schadevergoeding vorderen. Bepaal, bijvoorbeeld via een taxateur, hoe hoog de schade is en vraag de bouwer schriftelijk om een schadevergoeding. Werkt de bouwer niet mee? Zet de wijziging in het proces-verbaal van oplevering, zodat duidelijk is dat je de wijziging niet accepteert. 

Over de auteur

Laurens Simonis van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis.
We willen mensen een helpende hand bieden bij het kopen van een nieuwbouwwoning.
Laurens Simonis

Ook interessant

Problemen tijdens de bouw

Problemen tijdens de bouw
Wat als het bouwplan wijzigt, de bouw vertraging oploopt of de aannemer failliet gaat? Bouwproblemen, en nu?keyboard_arrow_right

Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragen

Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragen
Wat komt er kijken bij de oplevering van een nieuwbouwwoning? 5 veelgestelde vragen. Meer over de opleveringkeyboard_arrow_right

Wat is een proces-verbaal van oplevering?

Wat is een proces-verbaal van oplevering?
Tijdens de oplevering wordt het zogenoemde proces-verbaal van oplevering opgesteld. Het proces-verbaal uitgelegdkeyboard_arrow_right