Hoe werkt de vooroplevering?

Een of twee weken voor de oplevering van je nieuwbouwwoning nodigt de bouwer je meestal uit voor de vooroplevering. Het is niet verplicht om hierbij aanwezig te zijn, wel handig. Waarom? 3 vragen en antwoorden over de vooroplevering.

1. Wat gebeurt er tijdens de vooroplevering?

Bij de vooroplevering controleer je de nieuwbouwwoning alvast op gebreken en afwijkingen. De aannemer kan hier dan nog vóór de oplevering mee aan de slag, zodat er na de oplevering minder of geen herstelwerkzaamheden nodig zijn. Onderteken tijdens de vooroplevering nog niets en neem geen sleutel in ontvangst; de uitgevoerde werkzaamheden zijn op dit moment nog niet goed te controleren. De sleutel neem je pas bij de officiële oplevering aan.

2. Moet ik een bouwkundige meenemen naar de vooroplevering?

Nee, dat hoeft niet. Tijdens de vooroplevering vindt namelijk maar een gedeeltelijke controle plaats; de nieuwbouwwoning is vaak nog niet helemaal klaar. Gebreken die na de vooroplevering boven water komen, kun je bij de oplevering alsnog laten noteren. Om te controleren of de werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd, is het handig om de meer- en minderwerklijst en/of de technische omschrijving mee te nemen.

3. Wat gebeurt er na de vooroplevering?

Is de vooroplevering achter de rug, dan is het bijna tijd voor de oplevering van je nieuwbouwwoning. Bij dit formele moment is het wél handig om een bouwkundige mee te nemen. Bij Vereniging Eigen huis kun je een opleveringskeuring boeken; een onafhankelijke bouwkundige loopt de nieuwbouwwoning kritisch na op bouwkundige gebreken.

Tip: neem tijdens de oplevering van je nieuwbouwwoning het vooropleverrapport mee dat je tijdens de vooroplevering ontvangt. Hiermee kun je controleren of eventuele fouten goed zijn hersteld.

Over de auteur

Laurens Simonis van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis.
We bieden mensen een helpende hand bij het kopen van een nieuwbouwwoning.
Laurens Simonis

Ook interessant

Wat is een proces-verbaal van oplevering?

Tijdens de oplevering wordt het zogenoemde proces-verbaal van oplevering opgesteld. Het proces-verbaal uitgelegd

Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragen

Wat komt er kijken bij de oplevering van een nieuwbouwwoning? 5 veelgestelde vragen. Meer over de oplevering

Oplevering te laat? Volg ons stappenplan

Wordt je nieuwbouwwoning te laat opgeleverd, dan kun je een aantal stappen ondernemen. Stappenplan te late oplevering