Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOplevering

Hoe werkt de vooroplevering?

Een of twee weken voor de oplevering van je nieuwbouwwoning nodigt de bouwer je meestal uit voor de vooroplevering. Het is niet verplicht om hierbij aanwezig te zijn, wel handig. Waarom? 3 vragen en antwoorden over de vooroplevering.

Bouwkundige keuring bij het raam drie mensen

1. Wat gebeurt er tijdens de vooroplevering?

Bij de vooroplevering controleer je de nieuwbouwwoning alvast op gebreken en afwijkingen. De aannemer kan hier dan nog vóór de oplevering mee aan de slag, zodat er na de oplevering minder of geen herstelwerkzaamheden nodig zijn.

Hoe de vooroplevering precies verloopt is afhankelijk van de bouwer. Het kan zijn dat je zelf een rondje door de woning loopt en aanwezige gebreken noteert of de bouwer loopt mee en noteert gebreken. Om te controleren of de werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd, is het handig om de meer- en minderwerklijst en/of de technische omschrijving mee te nemen. 

Onderteken tijdens de vooroplevering nog niets en neem geen sleutel in ontvangst.  De sleutel neem je pas bij de officiële oplevering aan, nadat de opleverlijst met gebreken is opgesteld en ondertekend. 

2. Moet ik een bouwkundige meenemen naar de vooroplevering?

Nee, dat hoeft niet. Tijdens de vooroplevering vindt namelijk maar een gedeeltelijke controle plaats; de nieuwbouwwoning is vaak nog niet helemaal klaar en schoon. Een keuring tijdens de vooroplevering is daarom nog niet effectief. Gebreken die na de vooroplevering boven water komen, kun je bij de oplevering alsnog laten noteren.

3. Wat gebeurt er na de vooroplevering?

Is de vooroplevering achter de rug, dan is het bijna tijd voor de oplevering van je nieuwbouwwoning. Bij de oplevering wordt een proces-verbaal van oplevering opgesteld. Hierin worden alle gebreken opgeschreven die de bouwer zal herstellen. Bij dit formele moment is het wél verstandig om een bouwkundige mee te nemen. Bij Vereniging Eigen Huis kun je een opleveringskeuring boeken; een onafhankelijke bouwkundige loopt de nieuwbouwwoning kritisch na op bouwkundige gebreken.

Tip: neem tijdens de oplevering van je nieuwbouwwoning het lijstje van de vooroplevering mee. Hiermee kun je controleren of eventuele fouten goed zijn hersteld.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

 • Opleveringskeuring nieuwbouw

  Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

  Boek een opleveringskeuring
 • Juridisch advies

  Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

  Bekijk de mogelijkheden
 • Koopwijzer nieuwbouw

  Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.

  Schrijf je in
  stel wijst naar woning in aanbouw

  Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Waar moet ik op letten bij de vooroplevering van mijn nieuwbouwwoning?

  Tags

  KopenKopen-NieuwbouwKopen-Oplevering

  Ook interessant

  Wat is een proces-verbaal van oplevering?Oplevering nieuwbouw: 5 veelgestelde vragenOplevering te laat? Volg ons stappenplan

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube