Huis kopen en je pensioen

Kun je een woning kopen met inkomen uit pensioen?

Ja, je kunt een woning kopen met inkomen uit pensioen. Ook als je (nog) een hypotheek nodig hebt. Er zit namelijk geen maximale leeftijd aan het afsluiten van een hypotheek. Het kan wel zijn dat de geldverstrekker een overlijdensrisicoverzekering eist en daar zit wel een maximale leeftijd aan vast.

Hoe wordt het pensioeninkomen bepaald?

Het totale pensioeninkomen bestaat uit; AOW-uitkering, opgebouwd pensioeninkomen en een eventuele lijfrente-uitkering. Er zijn geldverstrekkers die de inkomensbepaling pensioen accepteren.

Hoeveel kan ik met mijn pensioeninkomen lenen?

In de meeste gevallen is je bruto inkomen na je pensioen lager. Daardoor kun je met een pensioeninkomen vaak minder lenen dan voor je pensioen.
De geldverstrekker kijkt naar je totale pensioeninkomen en de rente van de af te sluiten hypotheek. Op basis hiervan wordt de woonquote bepaald. De woonquote bepaalt hoeveel woonlast je kunt dragen ten opzichte van je inkomen.  Bij de AOW-gerechtigde leeftijd is de woonquote hoger dan die van een niet-AOW gerechtigde. Hierdoor kun je in sommige gevallen meer lenen dan met een inkomen voor pensionering. De woonquotes van een AOW’er zijn hoger omdat je minder belasting betaalt en dus netto meer overhoudt.

Wat is de maximale looptijd van een hypotheek met een pensioeninkomen?

De maximale looptijd van een hypotheek met een pensioeninkomen is 30 jaar.

Hoe moet ik mijn pensioeninkomen aantonen?

Op mijnpensioenoverzicht.nl  krijg je inzicht in het pensioen dat je al opgebouwd hebt en het verwachte pensioenbedrag na pensionering. Dit is inclusief de AOW.

Lukt het niet om dit overzicht online te downloaden, dan worden de volgende documenten ook geaccepteerd:

  • een recente jaaropgave van de AOW
  • een recente pensioenopgave met bruto bedragen
  • een recente polis van de eventuele lijfrenteuitkering
  • of het afschrift van de eventuele lijfrente waaruit de vaste periodieke uitkeringsbedragen en looptijd blijken

Is er een overlijdensrisicoverzekering nodig als je een huis wilt kopen terwijl je met pensioen bent?

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, dan is er geen overlijdensrisicoverzekering nodig. Veel geldverstrekkers hanteren ook bij niet-NHG hypotheken dezelfde regels als NHG.

Let er wel op dat je dan na het mogelijke overlijden van een partner misschien de woning moet verkopen, als je op basis van één pensioeninkomen de woning niet langer kunt betalen.

Wat is de verhuisregeling van NHG bij het kopen van een huis na pensionering?

Verhuis je van een koopwoning naar een koopwoning, dan kun je gebruik maken van de verhuisregeling van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).  De hoogte van de hypotheek op het moment van het bereiken van de AOW-leeftijd kun je laten vaststellen op basis van de werkelijke lasten in plaats van annuïtaire lasten. Hierdoor kun je meer lenen dan op basis van de standaard leennormen.
Let op: dit is wel onder bepaalde voorwaarden.

 

Ook interessant

Hypotheek berekenen

Kom er snel en eenvoudig achter wat je kunt lenen voor de aankoop van een woning of maak een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Bereken je hypotheek

E-book 'Financieren'

In dit e-book leggen we uit welke hypotheekvormen er zijn en wat er bij een hypotheekaanvraag komt kijken. Inclusief handige checklists! Download het e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten