Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheekadvies bestaand...

Hypotheek doorhalen bij het Kadaster

Als je de volledige hypotheek aflost bij de geldverstrekker, kun je je hypotheek laten uitschrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster.

Dat ben je niet verplicht, tenzij je jouw hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. In dat geval moet de bestaande hypotheek direct worden doorgehaald.  

Als je je hypotheek volledig hebt afgelost bij je geldverstrekker, verdwijnt de lening uit de administratie bij de betreffende geldverstrekker. De geldverstrekker vraagt dan van je dat je de hypotheek ook laat uitschrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster. Formeel hoeft dat op dat moment niet.

In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn om de hypotheek nog niet te royeren. Bijvoorbeeld als je verwacht later weer een hypotheek op te nemen bij dezelfde geldverstrekker. Dan kun je de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster in de meeste gevallen nog gebruiken en betaal je niet opnieuw notariskosten.

Verkoop

Uiterlijk bij verkoop van je woning moet de hypotheek wel geroyeerd worden. Dat moet via een notaris. De notaris controleert of de hypotheek is afgelost (recherche) en geeft het Kadaster de opdracht om de hypotheek uit het register te schrappen.

Kosten hypotheek doorhalen

De kosten voor het royeren van de hypotheek zijn afhankelijk van het tarief van de betreffende notaris. Je betaalt aan de notaris een honorarium, de kosten voor het Kadaster, recherchekosten en btw. Hoeveel een notaris hiervoor in rekening brengt, varieert van circa € 90 tot € 500. Kijk vooraf op een vergelijkingssite van notaristarieven en vraag enkele offertes op bij verschillende notarissen. Het doorhalen van de hypotheek is bij  Nationale Notaris mogelijk vanaf € 79. Check vooraf de voorwaarden. Overigens kun je de notariskosten fiscaal aftrekken als je een hypotheek had met renteaftrek. 

Tip

Heb je je hypotheek al eerder afgelost? Regel dan bij verkoop van je woning het royement voordat de eigendomsoverdracht plaatsvindt. Je hebt op dat moment nog de mogelijkheid om een eigen notaris te kiezen. Wacht je tot het moment van levering aan de nieuwe eigenaar, dan zal de notaris die de koper heeft gekozen voor de doorhaling zorgen.

stel loopt langs koophuis

Huis gekocht, notaris nodig?

Voor de overdracht van een woning moet je bij de notaris langs. De notaris zorgt ervoor dat de overdracht wordt geregeld.

Aanvragen

Ook interessant in kennisbank

Moet ik de hypotheekinschrijving laten doorhalen nadat ik mijn hypotheek heb afgelost?

Tags

KopenKopen-Hypotheek

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube