Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Overbruggingskrediet

Je wilt verhuizen en hebt daarvoor geld nodig dat vrijkomt uit de verkoop van je huidige woning. Als die nog niet verkocht is, kun je gebruikmaken van overbruggingskrediet. Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij VEH, legt uit.

man en vrouw achter laptop

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Wie al een koophuis heeft en wil verhuizen, kan te maken krijgen met een overbruggingskrediet. Wat is een overbruggingskrediet precies en hoe werkt het? Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, legt het uit in deze video.

Wat is een overbruggingskrediet?

Koop je een nieuw huis voordat het oude verkocht is en heb je nu het geld al nodig dat vrijkomt bij de verkoop, dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Het woord zegt het eigenlijk al: met deze lening overbrug je de periode waarin je oude huis nog te koop staat. 

Overbruggingskrediet aanvragen

Een overbruggingskrediet regelen doe je bij de hypotheekverstrekker van je nieuwe huis. Heb je alleen een overbruggingskrediet nodig, zonder hypotheek? Probeer het dan eerst bij je eigen bank. Een overbruggingskrediet regelen is niet altijd makkelijk; geldverstrekkers vinden deze kredietvorm risicovol. Ze zijn immers afhankelijk van de verkoop van jouw oude huis.

Overbruggingskrediet aflossen 

Zodra je oude woning is verkocht, moet je het overbruggingskrediet aflossen. Je mag de lening nergens anders voor gebruiken. De looptijd van een overbruggingskrediet varieert van 6 maanden tot 2 jaar. De lening moet voor de einddatum zijn afgelost. Is je woning dan nog niet verkocht, dan kun je het overbruggingskrediet mogelijk verlengen. 

De hoogte van het overbruggingskrediet 

Als je oude woning op papier al is verkocht, krijg je meer overbruggingskrediet dan wanneer je woning nog te koop staat. In laatstgenoemde situatie houdt de geldverstrekker rekening met een lagere verkoopprijs; het overbruggingskrediet wordt dan ook lager, bijvoorbeeld maximaal 90% van de vraagprijs. 

Overbruggingskrediet en maandlasten

Over een overbruggingskrediet betaal je rente, die per geldverstrekker verschilt. Je maandlasten gaan dus omhoog. De rente is wel fiscaal aftrekbaar. Bekijk altijd met een adviseur of je de lasten kunt betalen en houd er rekening mee dat de verkoop van je oude woning langer kan duren dan je verwacht.

Rekenvoorbeeld overbruggingskrediet

In onderstaand voorbeeld staan een lopende hypotheek, een nieuwe hypotheek én een overbruggingskrediet. De woning staat nog te koop.

Vraagprijs huidige woning

Deze bank gaat uit van 10% lagere opbrengst

€ 250.000

€ 225.000

Hypotheek€ 150.000 -/-
Beschikbaar bij verkoop€ 75.000
Koopprijs woning€ 350.000
Overbruggingskrediet€ 75.000
Nieuwe hypotheek€ 275.000 +/+
Totaal€ 350.000

Vraag advies

Omdat het niet altijd eenvoudig is een overbruggingskrediet te regelen, is het raadzaam om op tijd met een adviseur te gaan praten. De hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen huis helpen je graag. Bespreek de mogelijkheden en vraag om een berekening van je maandlasten. Zo weet je zeker dat je straks zorgeloos kunt verhuizen!

Een andere woning kopen is spannend. Er komt veel bij kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker ook voor de financiering.

Clasien Ouderdorp
Clasien OuderdorpFinancieel specialist bij Vereniging Eigen Huis

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarKopenKopen-FinancieelKopen-OverdrachtKopen-VerhuizenStarterVerkopen-FinancieelVerkopen-Overdracht

Ook interessant

Overbruggingskrediet, eenvoudig of niet?E-book 'Financieren'Onze diensten

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube