Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackBestaande hypotheek

Verhuizen met bestaande hypotheek

Als je je huidige woning verkoopt en een nieuw huis koopt, krijg je mogelijk te maken met nieuwe belastingregels rond eigen woning en hypotheekrenteaftrek. Het is afhankelijk van je situatie voor welke hypotheekvormen je in aanmerking komt.

man bij voordeur van oude woning

Een verhuizing naar een andere koopwoning heeft vaak gevolgen voor de hypotheek. Zo mag een aflossingsvrije hypotheek bij veel geldverstrekkers niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het nieuwe huis, zelfs als je eerder een hoger aflossingsvrij deel had. Ook als je de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker geldt deze grens. Er zijn geldverstrekkers die meer ruimte bieden. Lees meer over de financiële regels.

Neem voor een persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies contact op met één van onze hypotheekadviseurs.

Welke hypotheekvorm kun je kiezen?

Dat is afhankelijk van je situatie:

Je verhuist en hoeft geen extra lening

Verhuis je naar een andere woning, had je al een hypotheek op 31 december 2012 en heb je voor maximaal dezelfde hoogte een nieuwe hypotheek nodig? Dan gelden de nieuwe belastingregels niet en ben je vrij in de keuze van de hypotheekvorm voor je nieuwe woning. De geldverstrekker beoordeelt aan de hand van de geldende regels voor hypotheekverstrekking wat jouw mogelijkheden op dat moment zijn.

Je verhuist en hebt een extra lening nodig

Je krijgt te maken met de nieuwe regels als je een aanvullende hypotheek nodig hebt. Voor de aanvullende hypotheek geldt dat je deze binnen 360 maanden (30 jaar) geheel en minimaal annuïtair moet aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je voor deze lening kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Voor de hoogte van de hypotheek die op 31 december 2012 al bestond, blijven de oude regels gelden. Je hoeft over die schuld niet verplicht af te lossen. Ook kun je deze hypotheekvorm meenemen naar de nieuwe woning. Je bent niet verplicht om bij dezelfde geldverstrekker te blijven.

Je verkoopt je woning in 2023 of later

Verkoop je in 2023 of in de jaren daarna je woning en koop je vervolgens op een later moment een nieuw huis? Dan val je onder het overgangsrecht voor de hoogte van de schuld die op 31 december 2012 al bestond. Als je na die datum op de schuld hebt afgelost dan blijft het overgangsrecht van toepassing als je uiterlijk het volgende kalenderjaar voor die hoogte een nieuwe eigenwoningschuld bent aangegaan.

Heb je een hogere hypotheek nodig, dan gelden voor dit deel wel de strengere belastingregels. De aanvullende hypotheek moet je minimaal annuïtair aflossen. Doe je dat niet, dan verlies je het recht op renteaftrek over die schuld.

Als het passeren van de hypotheekakte voor de aankoop van de nieuwe woning later plaatsvindt, dan verlies je het overgangsrecht. Je moet de volledige hypotheek voor de nieuwe woning minimaal annuïtair aflossen om het recht op renteaftrek te behouden.

Je hebt je woning verkocht in 2023 en koopt een woning in 2024

Heb je een eigen woning waarop vóór 1 januari 2013 een hypotheek rustte, en deze verkocht en overgedragen in 2023? Dan val je voor de hoogte van de hypotheekschuld van je voormalige woning bij de aankoop van een nieuwe eigen woning in 2024 onder het overgangsrecht. De overdracht van de woning bij de notaris moet dan wel plaatsvinden voor eind 2024.

Je bent dan voor de renteaftrek niet verplicht om je bestaande hypotheek minimaal annuïtair af te lossen. Je kunt de bestaande hypotheekvorm meenemen naar de nieuwe woning. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan gelden voor het aanvullende deel de nieuwe belastingregels en moet je deze aanvullende hypotheek verplicht minimaal annuïtair aflossen.

Koop je pas na 31 december 2024 weer een woning? Dan kun je geen beroep meer doen op het overgangsrecht. Je moet dan een volgende hypotheek minimaal annuïtair aflossen om recht te blijven houden op renteaftrek.

Je verkoopt je woning in 2024 en hebt nog geen andere eigen woning

Als je de woning in 2024 verkoopt en de eigenwoningschuld, die op 31 december 2012 ook bestond, hebt afgelost dan behoud je recht op het overgangsrecht tot uiterlijk 31 december 2025. Het overgangsrecht houdt in dat je op deze eigenwoningschuld niet verplicht hoeft af te lossen.

Koop je pas na 31 december 2025 weer een woning, dan kun je geen beroep meer doen op het overgangsrecht. Je moet dan op een volgende hypotheek minimaal annuïtair aflossen om recht te blijven houden op renteaftrek.

Sinds 2001 is de maximale renteaftrektermijn 30 jaar. De jaren waarin je in de periode van 1 januari 2001 tot en met 2024 recht op renteaftrek had, worden in mindering gebracht op het maximum van 30 jaar voor het bepalen van het aantal jaren dat je nog recht op renteaftrek hebt. Het is onder voorwaarden wel toegestaan dat de looptijd van de nieuwe hypotheek langer is dan de resterende renteaftrektermijn.

Ook interessant in kennisbank

Tags

  • Huiseigenaar
  • Hypotheek
  • Kopen
  • Kopen-Hypotheek
  • Kopen-Verhuizen

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube