Studieschuld verzwijgen: slecht idee

Vijftien procent van de 22 tot 35-jarigen verzweeg bij het aanvragen van een hypotheek de studieschuld, bleek onlangs uit onderzoek van Viisi Hypotheekadvies. Dat mag niet.

1. Waarom moet je een studieschuld eigenlijk melden?

Een studieschuld is een financiële verplichting, die meetelt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. De studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, maar je bent verplicht hem zelf te melden. Doe je dat niet, dan kan de geldverstrekker volgens de hypotheekvoorwaarden de hypotheek opeisen. In het ergste geval moet je dan je huis verkopen om het geleende bedrag terug te betalen. Als je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, ben je niet ter goeder trouw. NHG helpt je dan niet meer met bijvoorbeeld een restschuld.

2. Waar kijkt een geldverstrekker precies naar?

Naar de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je al hebt afgelost. Dus ook als je de helft al hebt afbetaald via de normale aflossing, telt de volledige schuld mee.

3. Maakt het uit of je onder de oude of nieuwe regeling hebt geleend?

Ja. Als je onder het oude stelsel hebt geleend, telt bij de hypotheekaanvraag 0,75 procent van de studieschuld mee. Bij een studieschuld van € 10.000 gaat de bank er dan van uit dat je een maandlast hebt van € 75. In totaal kun je dan circa € 21.500  minder hypotheek krijgen. Onder het nieuwe leenstelsel rekent de geldverstrekker met 0,45 procent van de studieschuld. Bij dezelfde studieschuld kun je dan € 13.000 minder hypotheek krijgen.

4. En als ik extra heb afgelost op de studieschuld?

De geldverstrekker beschouwt elke eenmalige afbetaling bovenop de periodieke betalingen, als een extra aflossing. De geldverstrekker rekent dan met de oorspronkelijke studieschuld minus de extra aflossing. Je kunt dan dus meer hypotheek krijgen dan zonder extra aflossing. 

5. Benieuwd wat de gevolgen zijn van je studieschuld voor je hypotheek? 

Een studieschuld heeft gevolgen voor de hoogte van je hypotheek. Oftewel: je kunt minder lenen als je een studieschuld hebt. Wil je weten hoeveel? Met onze handige rekentool zie je hoeveel minder je kunt lenen met een studieschuld. 

Meer informatie

Huis kopen met een studieschuld

Een huis kopen met een studieschuld is mogelijk, legt onze financieel specialist Karin Boog uit. Hier moet je op letten

Wat is NHG?

Wat is NHG, wanneer kom je hiervoor in aanmerking en hoe vraag je NHG aan? Zo werkt NHG

Hypotheek aanvragen

Wat komt er allemaal kijken bij het aanvragen van een hypotheek en waar moet je op letten?  Lees meer

Startershypotheek

Wie voor het eerst een huis koopt, kan kiezen uit twee hypotheekvormen. Welke zijn dat? Over de startershypotheek