Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Studieschuld verzwijgen

De meest gestelde vraag tijdens ons Webinar Succesvol een huis kopen is: mag ik de studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek? Wij leggen uit waarom dat niet mag.

vrouwen bereiden lunch in keuken

Waarom moet je een studieschuld eigenlijk melden?

Een studieschuld is een financiële verplichting, die meetelt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. De studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, maar je bent verplicht hem zelf te melden. Doe je dat niet, dan kan de geldverstrekker volgens de hypotheekvoorwaarden de hypotheek opeisen. In het ergste geval moet je dan je huis verkopen om het geleende bedrag terug te betalen. Als je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, ben je niet ter goeder trouw. NHG helpt je dan niet meer met bijvoorbeeld een restschuld.

Waar kijkt een geldverstrekker precies naar?

Naar de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je al hebt afgelost. Dus ook als je de helft al hebt afbetaald via de normale aflossing, telt de volledige schuld mee.

Maakt het uit of je onder de oude of nieuwe regeling hebt geleend?

Ja. Als je onder het oude stelsel hebt geleend en je betaalt per 1 januari 2023 een rente van 1,78%, telt bij de hypotheekaanvraag 0,75 % van de studieschuld mee. Bij een studieschuld van € 10.000 gaat de bank er dan van uit dat je een maandlast hebt van € 75. In totaal kun je dan circa € 15.250 minder hypotheek krijgen. Onder het nieuwe leenstelsel rekent de geldverstrekker met 0,35 % van de studieschuld. Bij dezelfde studieschuld kun je dan zo’n € 7.100 minder hypotheek krijgen.

En als ik extra heb afgelost op de studieschuld?

De geldverstrekker beschouwt elke eenmalige afbetaling bovenop de periodieke betalingen, als een extra aflossing. De geldverstrekker rekent dan met de oorspronkelijke studieschuld minus de extra aflossing. Je kunt dan dus meer hypotheek krijgen dan zonder extra aflossing. 

Benieuwd wat de gevolgen zijn van je studieschuld voor je hypotheek? 

Een studieschuld heeft gevolgen voor de hoogte van je hypotheek. Oftewel: je kunt minder lenen als je een studieschuld hebt. Wil je weten hoeveel? Met onze handige rekentool zie je hoeveel minder je kunt lenen met een studieschuld. 

Ook interessant in kennisbank

Moet ik mijn studieschuld melden als ik een hypotheek wil afsluiten?Ik heb een BKR registratie. Kan ik dan toch een hypotheek afsluiten?Waar kan ik Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen?

Tags

FinanciënHypotheekKopenKopen-HypotheekStarter

Ook interessant

Hypotheek afsluiten met studieschuldWat is NHG?E-book 'Financieren'

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube