Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOriënteren en budgetteren

Budgetteren

Wil je er zeker van zijn dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen? Door te budgetteren, krijg je grip op je inkomsten en uitgaven. Er zijn verschillende mogelijkheden om risico's te beperken en geld te besparen.

man en vrouw bekijken laptop aan tafel

Overzicht inkomsten en uitgaven

Risico's beperken begint bij een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hoeveel houd je maandelijks over? Of kom je iedere maand geld te kort? Vul het overzicht Inkomsten en Uitgaven in en je ziet direct hoe je ervoor staat.

Overzicht inkomen en uitgaven (vnd.ms-excel)

Huishoudboekje

Een (digitaal) huishoudboekje helpt om inkomsten en uitgaven overzichtelijk bij te houden. Er zijn verschillende digitale huishoudboekjes die je kunt gebruiken; van simpel tot uitgebreid, gratis of tegen betaling. Of bijvoorbeeld via je eigen bank.

Overzicht beschikbare huishoudboekjes

Budgetadvies

Met het Nibud Persoonlijk Budgetadvies zie je waar je geld blijft en hoe je het doet in vergelijking met anderen. Met de BufferBerekenaar van het Nibud bereken je of jouw financiële buffer groot genoeg is voor het onderhoud aan je woning of onverwachte uitgaven.  

Geld besparen

Bekijk eens wat je kunt besparen op je vaste lasten, zoals energie, de telefoonrekening, verzekeringen of je boodschappen.

Besparen

Restschuld

Is je resterende hypotheekschuld hoger dan de waarde van je woning? Dan staat je huis onder water. Dat is niet direct een probleem als je jouw hypotheek betaalt en geen verhuisplannen hebt. Je kunt mogelijke risico's beperken door nu alvast (extra) af te lossen op je hypotheek. Extra aflossen heeft als bijkomend voordeel dat je daarmee je maandlasten verlaagt óf de looptijd van de hypotheek kunt inkorten. 

Lees meer over extra aflossen op de hypotheek Meer weten over verkopen met restschuld

Inkomensdaling voorkomen

Welk inkomen houd je over als je werkloos wordt of arbeidsongeschikt raakt? Blijft er voldoende inkomen over om straks je lasten te betalen of kun je een inkomensterugval met spaargeld opvangen? Om tegenslagen op te vangen, kun je overwegen een woonlastenverzekering af te sluiten. 

Nut en noodzaak van een woonlastenverzekering

Jouw hypotheek up-to-date

Een hypotheek sluit je vaak voor langere tijd af. Je situatie kan in de tussentijd veranderen. Kan je hypotheeklast misschien naar beneden? Is oversluiten of rentemiddeling verstandig of kun je tussentijds extra aflossen? Neem je hypotheek regelmatig onder de loep.

Financiële hulp nodig?

Dreig je jouw woonlasten niet meer te kunnen betalen? Het is verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met je bank of tussenpersoon. Leg je situatie voor en bespreek eventuele mogelijkheden zoals rentemiddeling of een tijdelijke verlaging van de hypotheeklast. Kijk ook eens op Geldfit.nl, een website die je helpt je financiële situatie vast te stellen. 

Vrouw zit voor de verwarming

Krijg en behoud financiële fitheid

Heb je geldzorgen? Wij vinden het belangrijk dat je goed op weg geholpen wordt om oplossingen te vinden. Met de Geldfit-test krijg je inzicht, vrijblijvend advies, tips en een goede verwijzing voor hulp. Zo kom je op de juiste route om jouw financiële knelpunten aan te pakken.  

Doe de Geldfit-test

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarKopenKopen-FinancieelKopen-OriënterenStarter

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube