Hypotheekrenteaftrek: wel of geen maandelijkse teruggave?

Je hebt een koophuis en hiervoor een hypotheek afgesloten. Iedere maand betaal je netjes de rente en aflossingen, maar je merkt dat deze lasten toch zwaar op de portemonnee drukken.

Nu kun je na afloop van het jaar de betaalde hypotheekrente in aftrek brengen via de belastingaangifte. Je ontvangt in één keer een mooie teruggave. Dat is toch een extra meevaller naast het vakantiegeld. Maar wist je dat het óók mogelijk is om deze teruggave al (gedeeltelijk) vooraf te ontvangen? En dat dat zelfs voordeliger kan zijn?

Maandelijkse teruggave loont

Het is namelijk lucratiever om maandelijks een teruggave te ontvangen en dit bedrag op een spaarrekening te zetten, dan jaarlijks het bedrag via de belastingaangifte terug te vragen. Als je jaarlijks de aangifte vóór 1 april indient, ontvang je alleen een rentevergoeding van de Belastingdienst voor de periode na 1 juli van het jaar waarin je de teruggave krijgt.

Aangezien je de teruggave meestal al binnen 3 maanden na het doen van aangifte (dus voor 1 juli) ontvangt, wordt de rente dus niet automatisch vergoed. Het is weliswaar geen vetpot, maar op je spaarrekening wordt er een rente vergoed vanaf het moment dat je het geld erop stort. En het grootste voordeel is dat je het meteen tot je beschikking hebt voor bijvoorbeeld het betalen van je maandelijkse lasten of een vakantie.

Laat je het geld op je rekening, dan gaat het tot je vermogen behoren. Tot € 50.000 (€ 100.000 voor fiscale partners) ben je vrijgesteld van belasting in box 3. 

Zelf sparen of bij de fiscus

Het 'sparen bij de fiscus' is dus minder interessant. Wees geen dief van je eigen portemonnee. Met deze 5 stappen regel je snel en eenvoudig de maandelijkse teruggave. Je weet ook meteen welk voordeel het je oplevert.

Kun je niet zo goed sparen en vrees je voor een 'gat in je hand', dan kun je natuurlijk overwegen dit voordeel te laten varen en gewoon jaarlijks de belastingteruggave in één keer via de aangifte terug te ontvangen.

Ook interessant

Dynamiek op de huizenmarkt

De huizenmarkt is altijd in beweging en de regels veranderen snel. Wij lichten 3 ontwikkelingen voor je uit.

3 veranderingen

E-book 'Budgetteren'

Bij een koophuis hoort een financieel plaatje. Hoe je dit helder krijgt, lees je in ons e-book. Download ons e-book

Onze diensten

Van hypotheekadvies tot een bouwkundige keuring: ontdek hoe we jou kunnen helpen bij het kopen van woning. Bekijk onze diensten