Het belang van een goede garantie- en waarborgregeling
Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning? Kies dan altijd voor een woning die gebouwd wordt met een garantie- en waarborgregeling van Woningborg, SWK of BouwGarant.
Waarom?
Het belangrijkste voordeel van zo’n garantie- en waarborgregeling is dat het je bescherming geeft als de bouwer (hiermee bedoelen we de partij met wie je de aannemingsovereenkomst hebt gesloten) tijdens de bouw van de woning failliet gaat. Dit is de afbouwwaarborg. Daarnaast geldt er een herstelwaarborg. Je bent verzekerd van herstel van (bepaalde) gebreken die je na de oplevering ontdekt.
Afbouwwaarborg
Het risico bestaat altijd dat de bouwer failliet gaat. De consequenties van een faillissement zijn vaak groot. Je moet op zoek naar een andere bouwer om het huis af te bouwen. Dit brengt extra kosten met zich mee. Denk aan allerlei opstartkosten die de nieuwe bouwer moet maken en vaak zijn er gebreken die eerst hersteld moeten worden. Hoe hoog de extra kosten zijn bij een faillissement zal per geval verschillen, maar je kan uitgaan van gemiddeld zo’n 20% van de oorspronkelijke aanneemsom. Wordt je woning gebouwd met een garantie- en waarborgregeling, dan ben je hiertegen verzekerd. Meestal betekent dit dat de waarborgende instantie een andere bouwer zoekt om het werk over te nemen, waarbij de waarborgende instantie de extra kosten voor haar rekening neemt. De afbouw wordt dan dus voor jou geregeld en de extra kosten die daarmee gemoeid zijn hoef je niet te betalen.
Herstelwaarborg
De bouwer geeft garantie op de woning. De garantietermijnen verschillen per onderdeel van de woning. Als je eenmaal in het huis woont en je ontdekt een gebrek waarvoor garantie geldt, dan moet de bouwer dit gebrek herstellen. Als de bouwer niet kan herstellen vanwege een faillissement, dan zorgt de waarborgende instantie voor herstel of vergoedt zij de herstelkosten. Dit is de herstelwaarborg. Ook als de bouwer wel kan herstellen maar niet wil herstellen, terwijl hij in een procedure hier wel toe veroordeeld is door de arbiter, kun je een beroep doen op de herstelwaarborg. De waarborgende instantie zal het herstel dan laten uitvoeren of de kosten van herstel vergoeden.
Waarborgcertificaat
Als jouw huis gebouwd wordt met zo’n garantie- en waarborgregeling, dan ontvang je een waarborgcertificaat. Pas als je het certificaat in je bezit hebt, ben je verzekerd. Zorg er daarom voor dat je pas naar de notaris gaat voor de eigendomsoverdracht als je het certificaat in je bezit hebt. Meestal vindt de eigendomsoverdracht plaats kort nadat de bouwer gestart is met de bouw.
Keurmerk GarantieWoning
De Stichting GarantieWoning verstrekt keurmerken aan goede garantie- en waarborgregelingen. De garantie- en waarborgregelingen van Woningborg, SWK en BouwGarant hebben dit keurmerk. Veruit de meeste nieuwbouwhuizen, ongeveer 90% van de projectmatige nieuwbouwwoningen, worden met een garantie- en waarborgregeling van Woningborg, SWK of BouwGarant gebouwd. Wees op je hoede als er een regeling van een andere partij wordt aangeboden. Het is dan zeer de vraag of het je wel de zekerheid biedt die je hoopt te krijgen.
Aan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Contractbeoordeling nieuwbouw
Laat je koop-aannemingsovereenkomst controleren door een expert.
Hoe het werktOpleveringskeuring nieuwbouw
Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.
Boek een opleveringskeuringNog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar
Koopwijzer nieuwbouw
Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.
Schrijf je in