Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackKoopcontract en financie...

Meer- en minderwerk: 10 tips

Door meer- en minderwerk kun je de woning naar eigen wens laten aanpassen. Een bouwer biedt vaak een beperkt aantal opties aan. We geven 10 tips waar je op kunt letten bij meer- en minderwerk.

man en vrouw bekijken huizen in aanbouw

1. Vraag de meer- en minderwerklijst op bij de bouwer

Vraag de bouwer om de meer- en minderwerklijst. Hierop staan de werkzaamheden en prijzen van het meer- en minderwerk. Bij meerwerk gaat het om extra werkzaamheden, zoals het plaatsen van een uitbouw of andere tegels in de badkamer. Bij minderwerk laat je werkzaamheden weg, bijvoorbeeld de afwerking van het plafond. Dit kun je dan later zelf (laten) doen. Heb je wensen die niet op de meer- en minderwerklijst staan? Bespreek dit met de bouwer en maak duidelijke afspraken over de prijzen.

2. Teken meer- en minderwerk tegelijk met de koop-/aannemingsovereenkomst

Teken bij voorkeur tegelijkertijd voor het meerwerk als je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Lukt dat niet? Zorg dan dat de koop-/aannemingsovereenkomst verwijst naar een meer-/minderwerklijst inclusief de prijzen. Op die manier ligt vast welke keuzes je hebt en wat de kosten daarvan zijn.

3. Geef meer- en minderwerk op tijd door aan de bouwer

Als je pas tekent voor het meer- en minderwerk na het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst, let dan op de sluitingsdatum voor het meer-/minderwerk. Na die datum accepteert de aannemer meestal geen meerwerk meer. Vraag aan de bouwer wat de uiterste datum is.

4. Controleer de prijzen van meerwerk en onderhandel

Op de meer- en minderwerklijst van de bouwer staan de prijzen vermeld. Ga niet akkoord met ‘bedragen op aanvraag’ of ‘prijs nader te bepalen’. Maak de afspraken over meer- en minderwerk voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst van je nieuwbouwwoning tekent. Zo kun je nog onderhandelen over de uit te voeren werkzaamheden en bijbehorende prijzen.  

Wil je weten wat de prijzen zijn van veelvoorkomende meerwerkopties? Download onze gratis meerwerklijst met gemiddelde prijzen.

5. Controleer de vergoedingen voor minderwerk

Bij minderwerk vraag je de bouwer bepaalde werkzaamheden niet uit te voeren. Op de meer- en minderwerklijst van de bouwer staat welke vergoeding je hiervoor krijgt. Het kan ook zijn dat de bouwer het gevraagde minderwerk niet standaard aanbiedt; in dat geval staat de vergoeding niet op de lijst en geeft de bouwer apart aan wat de vergoeding is. De vergoeding voor minderwerk wordt meestal verrekend met de prijs van meerwerk.

Kijk ook eens wat de kosten zijn als je de werkzaamheden zelf doet. Laat je werkzaamheden door een andere aannemer uitvoeren, houd dan rekening met de volgende nadelen: 

  • De werkzaamheden kunnen vaak pas na de oplevering van de woning plaatsvinden.
  • Er kan discussie ontstaan over de aansprakelijkheid voor gebreken die na de oplevering opduiken.
  • Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld hak- en breekwerk en afwerking kunnen het prijsvoordeel opheffen.

6. Maak het meerwerk zo specifiek mogelijk

Meer- en minderwerkopties moeten duidelijk omschreven staan in de lijst van de bouwer. Bij uitbreidingen of een wijziging van indeling van de woning is daarnaast een duidelijke tekening belangrijk. Een meerwerkoptie als 'zolder opbouw' is niet voldoende. Want hoeveel stopcontacten worden er dan bijvoorbeeld geplaatst en hoe worden de wanden afgewerkt? Ga je voor een uitbouw, vraag dan bijvoorbeeld hoe de bouwer de wanden en vloeren oplevert en hoe de deuren draaien. Voor alle partijen moet duidelijk zijn hoe het meerwerk precies wordt opgeleverd en tegen welke prijs.  

7. Leg afspraken over meer- en minderwerk vast

Leg afspraken over meer- en minderwerk schriftelijk vast en verwijs naar deze documenten in de koop-/aannemingsovereenkomst. Lukt het niet om het meer- en minderwerk voor het tekenen van de overeenkomst te regelen? Zorg dan dat de overeenkomst verwijst naar een meer- en minderwerklijst inclusief prijzen.

Ook als er afspraken over meer- en minderwerk na het tekenen van de overeenkomst gemaakt worden, is het belangrijk om de afspraken schriftelijk vast te leggen.

8. Betaal voor meerwerk niet teveel vooraf

In de koop-/aannemingsovereenkomst staat wanneer je moet betalen voor het uit te voeren meerwerk van je nieuwbouwwoning. Wie een koop-/aannemingsovereenkomst heeft met garantie van SWK, Woningborg en Bouwgarant, hoeft niet meer dan 25 % vooruit te betalen. Het resterende bedrag betaal je als het werk af is.

9. Controleer de garantie op meerwerk

Als een nieuwbouwwoning wordt gebouwd onder garantie en waarborg van SWK, Woningborg of Bouwgarant, valt ook het afgesproken meerwerk onder de garantie en waarborg. Maak je de afspraken over meerwerk met een andere partij dan met wie je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt gesloten, dan kan het meerwerk buiten de garantie en waarborg vallen. 

10. Laat het uitgevoerde meer- en minderwerk controleren

Controleer bij de oplevering van je nieuwbouwwoning altijd de meer- en minderwerklijst. Zijn alle gemaakte afspraken nagekomen? Zijn de werkzaamheden goed uitgevoerd? Noteer werkzaamheden die niet goed zijn uitgevoerd op het proces-verbaal van oplevering. Deze opleveringspunten moet de bouwer binnen 3 maanden herstellen.

Aan de slag

Doe je voordeel met deze diensten

  • Opleveringskeuring nieuwbouw

    Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

    Boek een opleveringskeuring
  • Contractbeoordeling nieuwbouw

    Laat je koop-aannemingsovereenkomst controleren door een expert.

    Hoe het werkt
  • Nog even dit...

    • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

    • Hulp bij (ver)koop van je woning

    • Wij komen op voor jouw belangen

    Word lid

    voor {price} per jaar

    Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

    Koopwijzer nieuwbouw

    Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.

    Schrijf je in
    stel wijst naar woning in aanbouw

    Ook interessant in kennisbank

    Kan ik meerwerk voor mijn nieuwbouwwoning door een ander dan de bouwer laten uitvoeren?Mag de aannemer het door mij gevraagde meerwerk voor mijn nieuwbouwwoning weigeren?Mijn aannemer vraagt hoge prijzen voor meerwerk. Mag dat?

    Tags

    KopenKopen-NieuwbouwKopen-Oriënteren

    Ook interessant

    Meerwerklijst nieuwbouw

    Deel deze pagina

    • facebook
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
    VEH
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
    facebookinstagramlinkedinyoutube