Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackOriënteren en budgetteren

Zo lees je een brochure en bouwtekening

Een nieuwbouwwoning koop je grotendeels op papier. Mooie brochures geven een sfeerimpressie, maar wat krijg je nou écht? Kijk kritisch naar de technische omschrijving en de bouwtekeningen voordat je tekent.

VEH Hero

Een nieuwbouwwoning kopen is spannend. Je koopt vanaf een tekening. In de contractstukken is vastgelegd wat je krijgt voor je geld. Deze documenten bestaan uit een technische omschrijving en tekeningen. Op de tekening zie je de plattegrond van het gehele project en van de woningen afzonderlijk. In de technische omschrijving staat welke materialen en voorzieningen er in de woning worden toegepast. De technische omschrijving en de tekeningen zijn vaak opgenomen in een verkoopbrochure.

Mooie beelden maar niet bindend

Die sfeervolle afbeelding op de eerste pagina van de brochure? Dat is een artist impression: een indruk van hoe de woning eruit kán komen te zien. Let op: kleuren, materialen en indelingen kunnen afwijken. Je kunt hier juridisch vaak geen rechten aan ontlenen.

Plattegronden en ruimtebenamingen

Let goed op hoe ruimtes zijn benoemd. In de verkoopbrochure staat ‘slaapkamer’, maar juridisch heet dat een ‘verblijfsruimte’, en daaraan zijn minimale eisen verbonden (daglicht, ventilatie, enz.). Wordt er gesproken over een onbenoemde ruimte? Dan gelden er géén eisen — dus maak hier extra afspraken over.

Tip: meubels op plattegronden zijn vaak te klein getekend. Zo lijken ruimtes groter dan ze zijn. Maak uitsneden van je eigen meubels op schaal en leg die op de plattegrond.

Onbenoemde ruimte

Let op als er wordt gesproken over een onbenoemde ruimte. Een onbenoemde ruimte is een ruimte waar geen eisen aan worden gesteld. Mocht er een onbenoemde ruimte in de verkoopbrochure staan maak dan duidelijke afspraken over de mate van onder andere de isolatie, ventilatie, afwerking, daglichttoetreding, brandwerendheid en de vluchtwegen.

Technische omschrijving: wat krijg je écht?

Welke materialen, voorzieningen en afwerkingen mag je verwachten.
Denk aan zaken als:

  • Soort kozijnen (Vurenhout of hardhout?)
  • Merk en type sanitair en keuken (Is er een leverancier aangewezen?)
  • Opleveringsniveau van muren (Behang- of sausklaar?)

Iets niet duidelijk? Vraag opheldering en laat afspraken schriftelijk vastleggen.

Tekeningen: compleet en duidelijk?

Een goede set tekeningen bevat:

  • Plattegronden, gevelaanzichten en doorsneden
  • Technische details (wandcontactdozen, lichtpunten, materialen)
  • Situatietekening met o.a. plaats op de kavel, omliggende bebouwing, straten, en parkeerplaatsen

Ontbreekt er informatie? Vraag er dan op tijd om.


Let op lichtpunten en stopcontacten

De plaats van de wandcontactdozen en lichtpunten in de plafonds zijn vaak onvoldoende duidelijk aangegeven. Let hier goed op. Anders kun je bijvoorbeeld een grote kast niet neerzetten omdat er een lichtschakelaar zit. Ook de hoogte waarop de wandcontactdozen worden aangebracht kan in de technische omschrijving worden opgenomen.

Meerwerk, minderwerk en stelposten

Wil je iets laten aanpassen? Dan kom je vaak terecht bij ‘meerwerk’. Wees alert: de kosten hiervoor liggen vaak (te) hoog, en je bent gebonden aan de bouwer. Minderwerk levert zelden een evenredige korting op.

Ook stelposten kunnen verraderlijk zijn. Dat zijn gereserveerde bedragen voor keuzes die je later maakt (bijv. voor de keuken of tegels). In de praktijk vallen die kosten vaak hoger uit. Ons advies: probeer stelposten te vermijden of laat ze zo concreet mogelijk invullen.

7 tips bij meer- en minderwerk

Casco of niet?

Bij sommige onderdelen is niet duidelijk of ze casco worden opgeleverd. Denk aan een badkamer zonder vloer of een zolder zonder afwerking. Vraag dit na en leg de afspraken vast.

Bekijk de modelwoning!

Soms is er een modelwoning beschikbaar. Dit geeft je de beste indruk van ruimte, indeling en afwerking. Vergeet alleen niet dat jouw woning — zeker als het gaat om de afwerking — kan afwijken.

Waarmee kunnen we je helpen?

Koopcontractbeoordeling nieuwbouw

Nieuwbouwhuis of een stuk grond kopen? Weet wat jouw rechten en plichten zijn.

Krijg zekerheid

Controle tijdens de bouw

Meer grip op de bouw van je woning

Vraag keuring aan

Opleveringskeuring nieuwbouw

Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.

Boek een opleveringskeuring

Hypotheekadvies

Onze hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk en deskundig. Plan een gratis (online) oriënterend gesprek in.

Eigen Huis Hypotheekadvies

Hypotheek berekenen

Ontdek wat je kunt lenen voor je hypotheek.

Bereken je hypotheek

Tags

  • Kopen
  • Kopen-Nieuwbouw

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Al 50 jaar in actie

  • Onafhankelijk advies

  • Ruim 800.000 leden

  • Jouw woningmarktexpert

  • Al 50 jaar onafhankelijk advies voor huiseigenaren