Programma van eisen: wat wilt u bouwen?

Wie een huis wil bouwen, kiest eerst het soort woning. Wilt u bijvoorbeeld een huis op maat laten ontwerpen? Of heeft u liever een cataloguswoning, waarbij u een standaard woningontwerp kiest? Bent u eruit, dan is het tijd om een programma van eisen op te stellen, waarin u in detail aangeeft waar uw woning aan moet voldoen.

Soort woning

 • Huis ontwerpen op maat
 • Bij een ontwerp op maat wordt uw woning speciaal voor u ontworpen, meestal door een architect. Dit is over het algemeen een duurdere manier om een huis te bouwen.
 • Cataloguswoning
 • Wie voor een cataloguswoning gaat, kiest uit aantal standaard woningontwerpen. Vaak is het wel mogelijk om kleine aanpassingen te doen, maar de basis blijft hetzelfde. Een groot voordeel is dat u niet meer tegen kinderziektes aan loopt.
 • Deel maatwerk, deel catalogus
 • Er zijn aannemers die een tussenvorm aanbieden. U kunt schetsen, afbeeldingen of tekeningen van een bestaande woning aan hem voorleggen. Aan de hand daarvan gaat hij een ontwerp maken. Deze aannemers werken meestal met een vaste prijs per m3 woning. 

Programma van eisen

Het voordeel van zelf een huis bouwen is dat u bepaald hoe uw woning eruit komt te zien. Stel een zogenoemd programma van eisen op en maak eventueel een collage van uw woningideeën. Hiermee gaan de gesprekken met uw architect of ontwerper makkelijker. Het programma van eisen kan de volgende onderdelen bevatten:

Bouwstijl

Welke bouwstijl heeft uw voorkeur? Jaren dertig, modern of klassiek? Zijn er vanuit de gemeente eisen gesteld vanuit welstand? Laat u informeren.

Indeling woning

Welke eisen stelt u aan de indeling? Denk aan het aantal slaapkamers en hoe groot deze moeten zijn. Wilt u een grote woonkeuken of badkamer? 

Materiaalkeuze

Materiaalkeuzes bepalen hoeveel onderhoud u in de toekomst heeft. Kiest u voor houten buitenkozijnen en houtachtige plaatmaterialen, dan zult u regelmatig moeten schilderen. Bij kunststof of aluminium kozijnen is reinigen vaak voldoende. Let ook bij de keuze van het installatiewerk op het onderhoud. Sommige cv-ketels moeten jaarlijks onderhouden worden. Andere eens per twee jaar. In het onderhoud van ventilatiesystemen kunnen eveneens grote verschillen zitten.

Bouwmethode

Het kiezen van een aannemer is ook vaak kiezen voor een bepaalde bouwmethode. De bouwmethode wordt bepaald door het casco. Het casco bestaat uit de dragende delen van het huis en zorgt ervoor dat het huis wind en waterdicht is. Welke bouwmethodes zijn er?

 • Traditionele bouw of stapelbouw
  Bij traditioneel bouwen worden het casco en de gevels op de bouwplaats gemetseld en/of gelijmd. Hierdoor vraagt deze bouwmethode langere bouwtijd dan veel geprefabriceerde bouwmethodes.
 • Houtskeletbouw
  Bij houtskeletbouw wordt het casco opgebouwd uit houten regels en balken, afgewerkt met plaatmateriaal. Deze houten elementen worden in een fabriek, voorzien van isolatiemateriaal, gemaakt en op de bouw vaak in één dag samengesteld tot een complete woning.
 • Montagebouw
  Bij montagebouw worden de bouwdelen, meestal van beton, vanuit de fabriek kant-en-klaar aangeleverd op de bouwplaats. Net als bij houtskeletbouw kan het casco binnen een dag staan. 
 • Gietbouw
  Bij gietbouw worden de betonnen bouwdelen op de bouwplaats gestort. Voor een individuele woning wordt deze bouwmethode zelden toegepast.
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.