Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en onderhand...

Mededelingsplicht

Als verkoper moet je de koper informeren over de eigenschappen van de woning en het perceel. Je hebt een mededelings- of informatieplicht. Wij leggen uit waar je op moet letten.

Man en vrouw voor deur

Bouwkundige zaken

De mededelingsplicht gaat vooral over bouwkundige zaken. Zijn er gebreken? Meld ze dan aan de koper. Vooral als ze voor de koper niet zichtbaar zijn tijdens de bezichtiging. Jij weet bijvoorbeeld dat er een scheur achter de kast zit. 

De koper kan later niet bij je klagen over gebreken die je vooraf gemeld hebt. De koper heeft het huis dan in die staat, dus met dat gebrek, gekocht.

Juridische zaken

Je moet de koper ook informeren over de juridische verplichtingen als die er zijn, zoals een erfdienstbaarheid. De buren hebben bijvoorbeeld een ‘recht van overpad’ om over jouw grond te lopen om de openbare weg te bereiken.

Dit soort juridische verplichtingen staan meestal in jouw eigendomsakte. 

Hoe voldoe je aan de mededelingsplicht?

Vaak krijg je van je makelaar een vragenlijst met vragen over de woning en het perceel. Vul deze lijst zorgvuldig in. Je makelaar overhandigt deze vragenlijst aan de koper. Zorg er daarnaast voor dat de koper een kopie van jouw eigendomsakte krijgt. Zijn er zaken die niet op de lijst of in de akte staan? Meld deze dan schriftelijk. Dit voorkomt discussie achteraf.

Aansprakelijkheid

Door te voldoen aan je mededelingsplicht zorg je ervoor dat de koper weet wat hij koopt. Maar daarnaast is het ook voor jou van belang dat je voldoet aan je mededelingsplicht. Want schend je jouw mededelingsplicht, dan kan de koper je later mogelijk aansprakelijk houden. 

Je hebt de koper bijvoorbeeld niet geïnformeerd over een gebrek dat jij kende, maar dat de koper tijdens de bezichtiging niet zelf kon zien. Je weet bijvoorbeeld dat er een lekkage is, maar dit zeg je niet tegen de koper. Als de koper daar later achter komt, ben je mogelijk aansprakelijk voor de schade.

Onderzoeksplicht koper

Naast jouw mededelingsplicht heeft de koper een onderzoeksplicht. Hij moet zelf onderzoek doen naar de woning. Ziet de koper bijvoorbeeld tijdens de bezichtiging een scheur? Dan ligt het op de weg van de koper om hierover vragen te stellen en - als daar aanleiding toe is – in overleg met jou onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de scheurvorming.

Aan de slag

Doe je voordeel met onze servicediensten

  • Juridisch advies

    Van gratis telefonisch advies tot naar de rechtbank.

    Bekijk de mogelijkheden
  • Informatie- en Adviescentrum

    Voor al je vragen over je huis of lidmaatschap.

    Neem contact op
  • Ook interessant in kennisbank

    Wat zijn de gevolgen van een asbestclausule in mijn koopcontract?Wat hoort bij het huis en valt daarmee onder de (ver)koop?

    Tags

    HuiseigenaarJuridischVerkopenVerkopen-Bezichtigen

    Meer lezen

    De onderzoeksplicht: stel deze vragenVerborgen verbreken na de verkoopKoopcontract

    Deel deze pagina

    • facebook
    • twitter
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

    Magazine

    Magazine
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
    facebookinstagramlinkedintwitteryoutube