Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBezichtigen en bieden

Huis bezichtigen? Denk aan de onderzoeksplicht

Wie een huis wil kopen, heeft een onderzoeksplicht. Het is de verantwoordelijk van de koper om zo goed mogelijk te onderzoeken wat de staat van de koopwoning is. Zeven vragen die hierbij helpen.

stel met map loopt langs koophuis en kijkt ernaar

Vraag 1: Hoe goed is het huis onderhouden?

Het onderhoud controleren is in de eerste plaats een kwestie van kijken. Hoe zien de kozijnen en het houtwerk eruit? En de muren en het plafond? Zie je vochtplekken? Dan is het handig te vragen waar die vandaan komen. De verkoper heeft een mededelingsplicht en moet gebreken die hij kent melden en hij moet eerlijk antwoord geven op jouw vragen. Als je serieus geïnteresseerd bent, dan kun je achter eventuele andere gebreken komen met een bouwkundige keuring.

Vraag 2: Zijn er juridische verplichtingen?

Er kunnen bepaalde verplichtingen bij het huis horen. Deze verplichtingen zoals erfdienstbaarheden, kettingbedingen en kwalitatieve verplichtingen staan meestal in de eigendomsakte. Je buren mogen bijvoorbeeld door jouw tuin naar hun voordeur lopen. Dat heet een recht van overpad. Kijk hier goed naar in de eigendomsakte van de huidige eigenaar.

Vraag 3: Wat staat er in het omgevingsplan?

Natuurlijk kijk je ook naar de wijk als je een huis koopt. Voel je je daar thuis? En veilig? Controleer daarom ook welke plannen de gemeente heeft met de wijk. Die staan onder meer in het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). 

De bouw- en gebruiksmogelijkheden vallen onder het omgevingsrecht. Van het uitbreiden van de woning tot het aanleggen van een parkeerplaats in de voortuin: alles valt onder deze regels. In de brochure van de overheid: 'De koop van een woning en het omgevingsrecht' lees je meer hierover. 

Vraag 4: Is de grond schoon?

Op bodemloket.nl kun je bekijken wat er bekend is over eventuele verontreiniging van de grond. Je kunt ook terecht bij de gemeente voor informatie.

Vraag 5: Is er sprake van erfpacht?

Als de grond in erfpacht is uitgegeven word je geen eigenaar van de grond, maar erfpachter. Je betaalt een vergoeding voor het gebruik van de grond.

Vraag 6: Welk energielabel heeft de woning?

Bekijk het energielabel van de woning en kijk welke energiebesparende maatregelen gewenst zijn. Je krijgt het energielabel van de verkoper. 

Vraag 7: Is de fundering in orde?

Informeer hiernaar bij de verkoper of de verkopend makelaar, vraag naar de fundering bij een eventuele keuring, lees meer over risicogebieden en funderingsproblemen herkennen en informeer bij de gemeente. 

Handig: Checklist huis bezichtigen

Is er sprake van erfpacht of bodemverontreiniging? Maar ook: zijn er voldoende stopcontacten? En: hoe goed is de woning beveiligd tegen inbraak? Onze gratis checklist huis bezichtigen helpt je relevante vragen te stellen bij een bezichtiging. 

Vragenlijst 

Vaak krijg je van de verkopend makelaar een door de verkoper ingevulde vragenlijst. Neem deze goed door. Hierin geeft de verkoper informatie over het huis, bijvoorbeeld welke gebreken er zijn en of er sprake is van overlast. 

Doe je voordeel met deze diensten

 • Bouwtechnische keuring

  Meer inzicht in de bouwkundige staat van een woning.

  Boek direct
 • Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

  Word lid

  voor {price} per jaar

  Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

  Ook interessant in kennisbank

  Ik heb een verborgen gebrek ontdekt in mijn bestaande woning, wie is aansprakelijk?Wat zijn de gevolgen van een ouderdomsclausule in mijn koopcontract?

  Tags

  JuridischKopenKopen-Bestaande bouwKopen-BezichtigenKopen-Oriënteren

  Ook interessant

  Bieden op een huis: waarover kun je onderhandelen?Checklist 'Een huis bezichtigen'Onze diensten

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube