Kennisbank
Ik heb een verborgen gebrek ontdekt in mijn bestaande woning, wie is aansprakelijk?
Als je eigenaar bent geworden van een bestaande woning dan bestaat de kans dat je een gebrek ontdekt. Of de verkoper aansprakelijk is of dat je zelf verantwoordelijk bent voor herstel van het gebrek hangt af van veel factoren en is daardoor lastig te beoordelen.
Van belang is onder andere welke afspraken jij en de verkoper gemaakt hebben in de koopovereenkomst. Meestal wordt de model koopovereenkomst gebruikt. Hierin staat dat je de woning koopt in de staat waarin de woning zich op dat moment bevindt, dus met alle zichtbare en onzichtbare gebreken.
Er zijn twee uitzonderingen waarin de verkoper toch aansprakelijk kan zijn voor een gebrek aan de woning dat tijdens de koop niet zichtbaar was voor jou als koper. Dat kan zijn bij een gebrek dat het normale gebruik van de woning in de weg staat of bij een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet gemeld heeft.
Geen normaal gebruik
Een gebrek dat het normale gebruik van de woning in de weg staat is vaak een vrij ernstig gebrek. De fundering is bijvoorbeeld verzakt. Of de dakconstructie moet vervangen worden wegens boktor. Het moet wel gaan om een gebrek dat al voor de overdracht aanwezig was. Voor aansprakelijkheid van de verkoper is niet vereist dat hij op de hoogte was van het gebrek.
Extra artikel in de koopovereenkomst
Mogelijk staat er in de koopovereenkomst een extra artikel waarin de verkoper zijn aanprakelijkheid beperkt voor gebreken, bijvoorbeeld een ouderdomsclausule. Kijk dit goed na.
Gebrek dat de verkoper niet heeft gemeld
Als de verkoper op de hoogte was van een gebrek, maar dit gebrek voor jou verzwegen heeft, kan hij ook aansprakelijk zijn. Hij heeft dan zijn geschonden. Het kan voor jou lastig zijn om aan te tonen dat de verkoper het gebrek kende.
Hoe nu verder
- Stappenplan verborgen gebreken: gebruik dit stappenplan als je een gebrek ontdekt waarvan je denkt dat de verkoper aansprakelijk is.