Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wie is aansprakelijk voor een afwijkend aantal m2 in mijn gekochte (bestaande) woning?

Voor eventuele aansprakelijkheid kun je kijken naar je eigen makelaar, de verkopend makelaar en de verkoper.

Aansprakelijkheid eigen makelaar

Je eigen makelaar is niet snel aansprakelijk. De opgave van het aantal m2 is waarschijnlijk afkomstig van de verkopend makelaar. Jouw makelaar mag er normaal gesproken op vertrouwen dat de opgave van de verkopend makelaar correct is.

Afhankelijk van de situatie kan dit anders zijn, bijvoorbeeld als het voor je makelaar duidelijk is dat de afmetingen voor jou van essentieel belang zijn.

Aansprakelijkheid verkopend makelaar

Mogelijk is de makelaar van de verkoper aansprakelijk voor de schade. NVM, VBO en Vastgoedpro schrijven hun leden sinds 2010 voor om op eenduidige wijze de oppervlakte van woningen te meten. Hiervoor is de  vastgesteld. Een verkopend (NVM-, VBO- of Vastgoedpro-) makelaar die zich niet aan de norm houdt, loopt het risico dat:

 • Hij een berisping krijgt van de tuchtrechter. Als de makelaar is aangesloten bij de NVM dan is dat een van de Raden van toezicht.
 • Hij door de rechter veroordeeld wordt om de schade te vergoeden.

Aansprakelijkheid verkoper

De verkoper is niet snel aansprakelijk. Afhankelijk van de situatie en de afspraken die in het contract zijn gemaakt, kan dit anders zijn. In artikel 7:17 lid 6 Burgerlijk Wetboek staat hierover:

'Bij koop van een onroerende zaak wordt vermelding van de oppervlakte vermoed slechts als aanduiding bedoeld te zijn, zonder dat de zaak daaraan behoeft te beantwoorden.' 

Als de model koopovereenkomst is gesloten, dan staat in artikel 6.11 een regel met dezelfde strekking, maar dan met de mogelijkheid voor de koper en de verkoper om iets anders af te spreken op de stippellijn:

'Verschil tussen de opgegeven en de werkelijke grootte verleent aan geen der partijen enig recht. In afwijking hiervan komen partijen het volgende overeen:..........' . 

Heb je met de verkoper bijvoorbeeld afwijkende afspraken gemaakt op de stippellijn van artikel 6.11, dan is het mogelijk dat de verkoper aansprakelijk is.

Aandachtspunten

 • Meld het probleem zo snel mogelijk na ontdekking.
 • Let erop dat schade soms moeilijk te bepalen is.

Hoe nu verder

Richting de verkopend makelaar kun je de volgende stappen ondernemen:

 • Stuur een brief aan de verkopend makelaar en stel hem aansprakelijk voor de schade.
 • Neem een termijn op in de brief van bijvoorbeeld 2 weken om te reageren.
 • Leidt dit niet tot een oplossing? Schakel dan de rechtsbijstandsverzekeraar in of maak gebruik van onze juridische dienstverlening.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube