Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBouwkundige keuring en k...

Stappenplan verborgen gebreken

Heb je een bestaand huis gekocht en na de eigendomsoverdracht een verborgen gebrek ontdekt? En denk je dat de verkoper hiervoor aansprakelijk is? Wij hebben een duidelijk en overzichtelijk stappenplan voor je opgesteld.

Een man met koffer die wijst, een man en een vrouw lopen door een woonwijk

Als je denkt dat de verkoper aansprakelijk is, dan is het belangrijk je hoofd koel te houden en zoeken naar mogelijkheden. Soms kun je er samen met de verkoper uitkomen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je de verkoper in gebreke stellen en als het nodig is juridische stappen ondernemen.

1. Meld het verborgen gebrek

Meld het gebrek zo snel mogelijk aan de verkoper en vraag hem het probleem op te lossen. Dit kan telefonisch of schriftelijk. Doe je dit telefonisch, bevestig dan schriftelijk wat je hebt besproken. Meld het gebrek in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld lekkage, ook bij je opstal- of inboedelverzekeraar. Overleg met de verzekeraar over de te nemen stappen. De dekking die de verzekeraar biedt, kan onderstaand stappenplan beïnvloeden.

2. Verborgen gebreken: kan je er samen uitkomen?

Geef de verkoper vervolgens de kans het probleem ter plaatse te bekijken en een oplossing te bedenken. Zo kan de verkoper aanbieden om een reparatie (deels) te betalen. Hoewel het voor geen van de partijen doorgaans een fijn proces is, zijn de alternatieven, ingebrekestelling of juridische stappen nog vervelender. Probeer er zo samen uit te komen voordat je de verkoper in gebreke stelt.

3. Wanneer moet je iemand in gebreke stellen?

Kom je er met de verkoper niet uit? Dan kun je hem in gebreke stellen. Dit doe je met een aangetekende brief. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Schakel voordat je de ingebrekestellingsbrief stuurt jouw verzekeraar in.

Als je de brief zelf schrijft, neem dan de volgende punten op:

  • Geef de verkoper in de brief een redelijke termijn van bijvoorbeeld twee weken om alsnog met een oplossing te komen.
  • Meld dat, als je na die termijn nog niets hebt gehoord, jij je vrij acht verdere stappen te nemen.

Voorbeeldbrief ingebrekestelling (msword)

4. Ingebrekestelling niet genoeg: wanneer moet je overstappen naar de rechter?

Heeft de ingebrekestelling geen effect, neem dan contact op met een juridisch adviseur. Hoewel het terecht kan zijn dat je de verkoper in gebreke stelt, is het niet zeker of je een rechtszaak moet beginnen. Overleg of een procedure zinvol is of dat andere stappen nodig zijn. Of een procedure zinvol is, hangt af van je rechtspositie, het financieel belang, de procedurekosten en of je een rechtsbijstandsverzekering hebt.

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

KopenKopen-Bestaande bouw

Ook interessant

Wanneer een Bouwtechnische keuring laten doen?Bouwkundige keuringKoopovereenkomst en bedenktijd

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube