Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de gevolgen van een niet-zelfbewoningsclausule in mijn koopcontract?

Een  wordt soms in de koopovereenkomst opgenomen als de verkoper niet zelf in de woning gewoond heeft. De verkoper is bijvoorbeeld een woningcorporatie of de erfgenaam van de (overleden) bewoner. Hierdoor is de verkoper niet op de hoogte van eigenschappen van de woning en gebreken, die hij wel zou kennen als hij in het huis gewoond had. De verkoper kan de koper hier dus niet over informeren. Het risico van zulke gebreken en eigenschappen van de woning wordt bij de koper neergelegd.

Een niet-zelfbewoningsclausule staat niet standaard in het modelcontract, maar is een extra bepaling ten gunste van de verkoper. Volgens het modelcontract garandeert de verkoper dat de woning de eigenschappen heeft die voor normaal gebruik nodig zijn. Een niet-zelfbewoningsclausule maakt hierop een uitzondering.

De bedoeling van zo'n clausule is aansprakelijkheid van de verkoper tegenover de koper voor gebreken te beperken of uit te sluiten. In hoeverre de clausule de rechten van de koper beperkt, hangt af van de formulering. Soms wordt de aansprakelijkheid van de verkoper bijna helemaal uitgesloten.

Hoe nu verder

  • Kijk goed naar de exacte formulering van de niet-zelfbewoningsclausule. Ben je het niet eens met de inhoud van de clausule? Onderhandel met de verkoper over de clausule, voordat je de koopovereenkomst ondertekent.
  • Koopcontract Beoordeling: laat het contract beoordelen door een van onze juristen als je nog niet getekend hebt.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube