WOZ-waarde controleren

Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting, zoals ozb. Belangrijk dus om te controleren of de WOZ-waarde klopt. We hebben 5 manieren om dit zelf te doen op een rij gezet. De uitkomst kun je meteen gebruiken om eventueel bezwaar tegen de WOZ-waarde te onderbouwen.

1. Aankoopprijs rond waardepeildatum

Als je je woning rond de waardepeildatum (1 januari 2018) hebt gekocht en je hebt tot 1 januari 2019 niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde gelijk zijn aan de aankoopprijs. In de volgende gevallen is de WOZ-waarde hoger dan de aankoopprijs:

  • Er is sprake van erfpacht.
  • De woning was verhuurd bij aankoop.
  • Je hebt de woning verkregen onder andere bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld van familie met korting of via een veiling.

De WOZ-waarde kan ook lager zijn dan de aankoopprijs. Dat is het geval bij een woning in aanbouw. In de WOZ-waarde houdt de gemeente er rekening mee dat de woning nog niet af is.

2. Verkoopprijzen vergelijkbare woningen

Bij een plaatselijke makelaar kun je achterhalen of en welke vergelijkbare woningen rond de peildatum zijn verkocht. Vervolgens kun je bij het Kadaster de koopsommen opvragen; tegen betaling van € 2,60 krijg je een koopsommenoverzicht met de verkoopprijzen van de afgelopen vijf jaar binnen een postcodegebied. Vergelijk deze met je WOZ-waarde.

3. WOZ-referentierapport

In dit WOZ-rapport van Calcasa staan woningen die verkocht zijn rondom de peildatum en die een lagere WOZ-waarde kunnen onderbouwen. Naast de koopsom en geïndexeerde koopsom laat het rapport ook de kenmerken van de woningen zien, zodat je een goede vergelijking kunt maken en het bezwaar beter kunt onderbouwen. Het rapport kost € 19,50.

4. WOZ-waardeloket

De WOZ-waarden van woningen zijn sinds oktober 2016 openbaar. Via het WOZ-waardeloket kun je kosteloos WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen en toetsen of jouw WOZ-waarde juist is.

5. Waardebepaling of taxatie

Een taxatierapport dat is opgesteld door een makelaar of beëdigd taxateur wordt in het algemeen als een gewichtig argument gezien bij een bezwaarprocedure. Je kunt de waarde van de woning rond de peildatum door een makelaar/taxateur laten bepalen. Hieraan zijn kosten verbonden, maar als je bezwaar of beroep (gedeeltelijk) gegrond wordt verklaard, kun je in aanmerking komen voor een proceskostenvergoeding. Lees meer hierover in ons e-book De WOZ in Beeld (pdf).

Regel met korting een taxatie bij NTS

Meer over de WOZ

Zelf bezwaar maken

Zelf bezwaar maken
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis? Ontdek hoe je bezwaar kunt maken tegen de WOZ. Zo maak je bezwaar

Hoeveel bespaar je door bezwaar?

Hoeveel bespaar je door bezwaar?
Hoeveel kun je besparen door het maken van bezwaar? De Bespaarcalculator geeft direct inzicht in je belastingvoordeel. Bereken je voordeel

Hoge WOZ? Lagere hypotheekrente

Hoge WOZ? Lagere hypotheekrente
Heb je een hoge WOZ-waarde en een renteopslag op je hypotheekrente? Dan kan de hypotheekrente mogelijk omlaag. Bekijk of je rente omlaag kan

Zo komt de WOZ tot stand

Zo komt de WOZ tot stand
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van je woning. Hoe doet de gemeente dat? Bekijk de video

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?