Hypotheek doorhalen bij het Kadaster

Als u de volledige hypotheek aflost bij de geldverstrekker, kunt u uw hypotheek laten uitschrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster. Dat bent u niet verplicht, tenzij u uw hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. In dat geval moet de bestaande hypotheek direct worden doorgehaald.  

Als u uw hypotheek volledig heeft afgelost bij uw geldverstrekker, verdwijnt de lening uit de administratie bij de betreffende geldverstrekker. De geldverstrekker vraagt dan van u dat u de hypotheek ook laat uitschrijven (royeren/doorhalen) uit het Kadaster. Formeel hoeft dat op dat moment niet.

In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn om de hypotheek nog niet te royeren. Bijvoorbeeld als u verwacht later nog weer een hypotheek op te nemen bij dezelfde geldverstrekker. Dan kunt u de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster in de meeste gevallen nog gebruiken en betaalt u niet opnieuw notariskosten.

Verkoop

Uiterlijk bij verkoop van uw woning moet de hypotheek wel geroyeerd worden. Dat moet via een notaris. De notaris controleert of de hypotheek is afgelost (recherche) en geeft het Kadaster de opdracht om de hypotheek uit het register te schrappen.

Kosten hypotheek doorhalen

De kosten voor het royeren van de hypotheek zijn afhankelijk van het tarief van de betreffende notaris. U betaalt aan de notaris een honorarium, de kosten voor het Kadaster, recherchekosten en btw. Hoeveel een notaris hiervoor in rekening brengt varieert van circa € 90 tot € 500.  Kijk vooraf op een vergelijkingssite van notaristarieven (bijvoorbeeld DeGoedkoopsteNotaris.nl) en vraag enkele offertes op bij verschillende notarissen. Overigens kunt u de notariskosten fiscaal aftrekken als u een hypotheek had met renteaftrek.

Tip

Heeft u uw hypotheek al eerder afgelost? Regel dan bij verkoop van uw woning het royement voordat de eigendomsoverdracht plaatsvindt. U heeft op dat moment nog de mogelijkheid om een eigen notaris te kiezen. Wacht u tot het moment van levering aan de nieuwe eigenaar, dan zal de notaris die de koper heeft gekozen zorgen voor de doorhaling. 

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.