Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Ben ik verplicht een overlijdensrisicoverzekering te sluiten, als ik een hypotheek aanvraag?

Wanneer je een hypotheek afsluit, is een soms verplicht. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Het verzekerde bedrag wordt bij aanvang van de verzekering vastgesteld. De minimale hoogte is afhankelijk van de voorwaarden die de geldverstrekker stelt. 

Hypotheek met NHG

Wil je een hypotheek met ? Een overlijdensrisicoverzekering is dan niet nodig. NHG wil mensen die zich moeilijk kunnen verzekeren, toch een kans op een hypotheek geven. Voor bijvoorbeeld chronisch zieken, ex-patiënten of senioren is het hierdoor mogelijk om een hypotheek af te sluiten. 

Enkele geldverstrekkers willen dat je toch een overlijdensrisicoverzekering afsluit, ook al is het een hypotheek met NHG. Net zoals bij een hypotheek zonder NHG verschilt dit per geldverstrekker. De een stelt geen eis en de ander bijvoorbeeld het deel boven 50 %, 60 % of 80 % van de marktwaarde. 

Maximale begin- en eindleeftijd

De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 70 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.

Verzekeraars eisen een gezondheidsverklaring

Verzekeraars eisen een gezondheidsverklaring en boven een bepaald verzekerd bedrag een medische keuring.
Onder het verzekerd bedrag van € 328.131 (per 1 juli 2023) mogen verzekeraars niet zomaar iemand keuren of bepaalde vragen stellen over de gezondheid.

Je hypotheekadviseur kan adviseren om een hoger verzekerd bedrag te nemen dan de geldverstrekker eist. Zo worden bij overlijden de financiële zorgen voor de nabestaanden verminderd. 

Aandachtspunten

 • Premieverschillen
  Overlijdensverzekeringen zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vergelijk premies en voorwaarden van diverse verzekeraars.
 • Gezondheid
  Ga je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering sluiten? Je gezondheid kan een knelpunt zijn. Zeg daarom nooit zo maar een oude verzekering op, voordat je bij de nieuwe verzekeraar medisch goedgekeurd bent.
 • Passende vorm
  Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Het is goed om van tevoren te bekijken welke vorm bij jouw situatie past, eventueel met de hulp van een adviseur. Je kunt kiezen uit:
  • Gelijkblijvend: het verzekerde bedrag blijft gedurende de gehele looptijd hetzelfde.
  • Lineair dalend: het verzekerde bedrag daalt elk jaar met een vast bedrag.
  • Annuïtair dalend: deze verzekering wordt meestal gekoppeld aan een annuïteitenhypotheek. Het verzekerde bedrag daalt ieder jaar met hetzelfde bedrag als waarmee de hypotheekschuld daalt.
 • Premieduur
  Bij de dalende varianten hoef je meestal niet de gehele looptijd van de verzekering premie te betalen. 

Hoe nu verder

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube