Kennisbank
Ben ik verplicht een overlijdensrisicoverzekering te sluiten, als ik een hypotheek aanvraag?
Wanneer je een hypotheek afsluit, heb je in veel gevallen een nodig. Het eventueel uit te keren bedrag - het verzekerde bedrag - wordt bij aanvang van de verzekering vastgesteld. Dit bedrag is ook afhankelijk van de voorwaarden die de geldverstrekker stelt.
Hypotheek met NHG
Wil je een hypotheek met ? Een overlijdensrisicoverzekering is niet nodig. NHG wil mensen, die zich moeilijk kunnen verzekeren, toch een kans op een hypotheek geven. Voor bijvoorbeeld chronisch zieken, ex-patiënten of senioren is het hierdoor mogelijk om een hypotheek af te sluiten.
Enkele geldverstrekkers willen dat je wel een overlijdensrisicoverzekering afsluit bij een hypotheek met NHG. Net zoals bij een hypotheek zonder NHG verschilt dit per geldverstrekker. De een stelt geen eis en de ander bijvoorbeeld het deel boven 50 %, 60 % of 80 % van de marktwaarde.
Maximale begin- en eindleeftijd
De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 70 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.
Verzekeraars eisen een gezondheidsverklaring
Verzekeraars eisen een gezondheidsverklaring en boven een bepaald verzekerd bedrag - meestal € 294.803 een medische keuring.
Onder het verzekerd bedrag van € 294.803 (per 1 januari 2022) mogen verzekeraars niet zomaar iemand keuren of bepaalde vragen stellen over de gezondheid.
Je hypotheekadviseur kan adviseren om een hoger verzekerd bedrag te nemen dan de geldverstrekker eist. Dit vermindert namelijk de financiële druk op de nabestaanden of op de samenwonende partner.
Aandachtspunten
- Premieverschillen
Overlijdensverzekeringen zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden. Vergelijk premies en voorwaarden van diverse verzekeraars. - Gezondheid
Ga je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering sluiten? Je gezondheid kan een knelpunt zijn. Zeg daarom nooit zo maar een oude verzekering op, voordat je bij de nieuwe verzekeraar medisch goedgekeurd bent. - Passende vorm
Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Het is goed om van tevoren te beslissen welke vorm bij jouw situatie past. Eventueel kun je hiervoor de hulp van een adviseur inschakelen. Je kunt kiezen uit:- Gelijkblijvend: het verzekerde bedrag blijft gedurende de gehele looptijd hetzelfde.
- Lineair dalend: het verzekerde bedrag daalt elk jaar met een gelijkblijvend bedrag.
- Annuïtair dalend: deze verzekering wordt meestal gekoppeld aan een annuïteitenhypotheek. Het verzekerde bedrag daalt ieder jaar met hetzelfde bedrag waarmee de hypotheek daalt.
- Premieduur
Bij veel verzekeraars is de premieduur van een annuïtaire en lineaire overlijdensrisicoverzekering korter dan de looptijd van de verzekering.
Hoe nu verder
- Eigen Huis Hypotheekadvies: voor onafhankelijk en betrouwbaar advies via Vereniging Eigen Huis
Ook interessant in kennisbank
- Hoe vergelijk ik premies voor een woonlastenverzekering?
- Ben ik vrij in de keuze van mijn verzekeraar voor de overlijdensrisico- en woonlastenverzekering?
- Kan ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten wanneer ik (chronisch) ziek ben?
- Kan ik de overlijdensrisicodekking uit mijn spaarhypotheek halen?
- Hoe vergelijk ik premies voor een overlijdensrisicoverzekering?