Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Ben ik verplicht om asbest te verwijderen uit mijn woning?

Of je de materialen met asbest in en om de woning moet laten verwijderen, hangt af van het soort asbest.  hoef je niet te verwijderen.  moet worden afgeschermd of verwijderd.

Hechtgebonden asbest

Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal. Is het asbest in goede staat en wordt het niet bewerkt? Dan levert het geen direct gevaar op.

In sommige gevallen mag je hechtgebonden asbest zelf verwijderen. De gemeente moet hiervoor wel schriftelijke toestemming geven.

Losgebonden asbest

Bij losgebonden asbest zitten de vezels niet vast aan het materiaal. De vezels kunnen dan gemakkelijk vrijkomen. Daardoor zijn de gezondheidsrisico’s veel groter. Dit asbest moet afgeschermd worden of verwijderd.

Je moet het asbest door een gecertificeerd bedrijf laten verwijderen. Zij moeten zich houden aan de regels die in het Asbest-verwijderingsbesluit en het Bouwbesluit 2012 zijn opgenomen.

De gemeente kan jou als eigenaar van asbesthoudend materiaal dwingen om maatregelen te nemen, als in de woning losgebonden asbest niet voldoende is afgeschermd.

Asbestdakenverbod 

De staatssecretaris van Milieu wilde per 1 januari 2025 een verbod op asbestdaken invoeren. Vereniging Eigen Huis heeft hiertegen actie gevoerd. In juni 2019 sneuvelde een landelijk verbod op asbestdaken in de Eerste Kamer. Het voorstel zou huiseigenaren veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. De staatssecretaris heeft in de tussentijd laten weten dat er geen nieuw verbod wordt ingevoerd. Het kabinet gaat dus niet meer verplichten, maar verleiden.

Aandachtspunten

  • Let op met een schoorsteenkanaal van vóór 1993, daar kan asbest in zitten. De schoorsteenveger zal hem niet meer vegen. Er zijn verschillende oplossingen als de schoorsteen toch als rookkanaal gebruikt wordt. Is de doorgang van het kanaal groot genoeg, dan kan er een roestvrije stalen buis worden aangebracht. Bij een smalle doorgang kan de asbestbuis aan de binnenzijde worden voorzien van een glijmortel (coating). De laatste optie is dat een gespecialiseerd bedrijf het asbesthoudende kanaal verwijderd. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube