Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Ben ik verplicht om de hypotheekrente in de aangifte op te geven?

Ja, je bent verplicht om de hypotheekrente in de aangifte op te geven. Ook als je geen belastingteruggave meer kunt krijgen, omdat het eigenwoningforfait even hoog of hoger is dan de aftrekpost. Heb je een kleine hypotheek, dan kan het dus zo zijn dat je door deze verplichting meer belasting betaalt over de woning dan dat je terugkrijgt aan renteaftrek. 

In 2014 is de jaarlijkse beperking van de hypotheekrenteaftrek geïntroduceerd. Sinds die tijd geldt een aangepast tarief voor de hypotheekrenteaftrek in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting.

Tariefcorrectie

Heb je een inkomen boven de € 73.031 (in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting)? En is het even hoog of hoger dan de aftrekbare rente? Dan kun je voor de aftrekbare rente geheel of gedeeltelijk te maken krijgen met een tariefcorrectie. Je hebt dan geen teruggave vanwege de betaalde aftrekbare rente, maar je moet 12,57 % betalen over de afgetrokken rente. Je mag de rente namelijk niet aftrekken tegen het hoogste inkomstenbelastingtarief van 49,5 % maar tegen het beperkte tarief van 36,93 % in 2023.

Voorbeeld
Stel, je hebt in 2023 een belastbaar inkomen van € 80.000. Je betaalt € 2.000 hypotheekrente en hebt een eigenwoningforfait van € 3.000. 

De betaalde hypotheekrente leidt in dit geval niet tot een teruggave, omdat de betaalde rente lager is dan het eigenwoningforfait. Maar je hebt wel te maken met de tariefsaanpassing voor de kosten van de eigen woning in 2023 waardoor je een belastingcorrectie krijgt van € 251 (12,57 % x € 2000).

Hoe nu verder

U kunt de negatieve gevolgen van de tariefsaanpassing in een aantal gevallen voorkomen:

  • Los de helemaal af. In dat geval heb je geen aftrekbare rente en kosten meer voor de schuld en kunnen de nadelige gevolgen van de tariefsaanpassing niet in werking treden. 
  • Als je een fiscale partner hebt met een belastbaar inkomen onder de € 73.031 (in maximaal de hoogste schijf van de inkomstenbelasting) dan kun je de aftrekpost aan hem of haar toerekenen. Zo voorkom je de tariefcorrectie, want deze geldt alleen als de aftrekpost in aanmerking wordt genomen bij mensen met inkomens boven de € 73.031 (in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting).
  • Wanneer je niet in aanmerking komt voor het , kun je de kleine eigenwoningschuld laten omzetten in een aflossingsvrije schuld. Hierdoor valt de lening niet meer in box 1 en vervalt de renteaftrek. Met dat laatste vervallen ook de nadelige gevolgen van de tariefsaanpassing. Maar deze oplossing kan wel nadelig uitwerken als je wil doorstromen naar een volgende woning. Voor de wordt namelijk geen rekening gehouden met box 3 schulden. Zo ontstaat bij verkoop van de woning dus een hogere overwaarde die je bij aankoop van een volgende woning weer moet inbrengen. Ook krijg je hierdoor een bijtelling van het eigenwoningforfait waarover je per 1 januari 2019, vanwege de afschaffing van de , geleidelijk steeds meer inkomstenbelasting gaat betalen.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube