Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

De druk in mijn cv-ketel is te laag en ik moet meerdere keren per jaar bijvullen. Wat kan de oorzaak zijn?

Een te lage druk in het cv-circuit kan verschillende oorzaken hebben.

Lekkage in de leidingen of verbinding

Ergens in huis kan een leiding of verbinding lekken zonder dat het gelijk opvalt, bijvoorbeeld in de kruipruimte. Mocht je een lekkage tegenkomen, laat deze dan repareren door je cv-installateur. Vaak is een verbinding aandraaien al voldoende.  

Het expansievat is stuk

Een expansievat gaat gemiddeld 10 jaar mee. Je kunt testen of een expansievat stuk is door met een voorwerp, bijvoorbeeld de achterkant van een schroevedraaier op de boven- en onderkant van het expansievat te tikken. Hoor je zowel aan de boven- als aan de onderkant hetzelfde geluid, dan is het expansievat stuk en moet het vervangen worden.

Het overdrukventiel zorgt er voor dat als de druk te hoog oploopt, er een klein beetje water uit de cv-installatie kan ontsnappen. Zo wordt de druk weer acceptabel. Je kunt gerust de cv-ketel aan laten staan tot het moment dat het drukvat gerepareerd is. Als het lang duurt, is er wel grote kans dat je water moet bijvullen.

Lekkage in de cv-ketel zelf

Dit merk je nauwelijks omdat het water via de condensaansluiting op het riool kan weglopen. Vooral bij oudere ketels kan dit de drukvermindering veroorzaken. Laat je installateur naar de cv-ketel kijken als de eerste 2 oorzaken niet van toepassing zijn. Een installateur kan een interne lekkage meten door een pH-meting te doen van het water dat de ketel verlaat. Condenswater is zuur, met een pH-waarde tussen 3 en 4. Is het water minder zuur, dan is het water waarschijnlijk vermengd met water uit het cv-circuit.

Een 'zwetende' radiatorkraan

Een zwetende radiatorkraan wil zeggen dat de kraan een heel klein beetje lekt. Deze oorzaak van cv-druk verlaging is niet duidelijk waarneembaar. Het water verdampt namelijk en de kraan gaat niet druppen. Ondanks het geringe waterverlies kan een zwetende radiatorkraan ervoor zorgen dat je vaker dan 1 keer per jaar moet bijvullen.

Hoe nu verder

  • Eerste hulp bij storing

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube