Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe hoog mag de erfafscheiding zijn?

Een muur of schutting naast en achter de woning, mag meestal maximaal 2 meter hoog zijn. Zet je de erfafscheiding voor de woning, dan geldt meestal een maximale hoogte van 1 meter. Wil je een hogere erfafscheiding, dan moet je een omgevingsvergunning voor bouwen aanvragen. Controleer sowieso via het Omgevingsloket online of je een omgevingsvergunning voor bouwen nodig hebt.

 

Voor een heg geldt geen maximale hoogte, maar deze moet wel op een bepaalde  afstand van de erfgrens staan. Een hoge heg kan soms niet toegestaan zijn als de heg hinder bij de buren oplevert. Bijvoorbeeld vanwege het gebrek aan lichtinval. 

Wil je op de erfgrens iets plaatsen, dan kan dat alleen met toestemming van de buren. Je wordt dan samen eigenaar van de erfafscheiding. De wet zegt dat je van je buren kunt vorderen dat zij meewerken aan het plaatsen van een scheidsmuur van 2 meter hoogte, voor zover een gemeentelijke verordening of plaatselijke gewoonte niet anders regelt.

Het kan zijn, dat in jouw gemeente afwijkende regels gelden. Het is verstandig hiernaar te informeren.

Aandachtspunten

  • Als de aan elkaar grenzende erven op verschillende hoogtes liggen, is het de vraag vanaf welk perceel de hoogte gemeten moet worden. In verband met de privacy moet dat vanaf het hoogste perceel.

Hoe nu verder

  • Overleg met de buren als je een erfafscheiding wilt plaatsen.
  • Check bij de gemeente of er aanvullende of afwijkende regels gelden en check via het Omgevingsloket online of je een omgevingsvergunning voor bouwen nodig hebt.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube