Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe hoog mag de erfafscheiding zijn?

Een muur of schutting, naast en achter de woning, mag zonder vergunning meestal maximaal 2 meter hoog zijn. Sinds 1 januari 2024 kunnen gemeentes hiervan afwijken. Een erfafscheiding tot 1 meter blijft landelijk vergunningvrij, maar boven de 1 meter mogen gemeentes zelf bepalen in het omgevingsplan of het vergunningplichtig of vergunningvrij is. Zet je de erfafscheiding voor de woning, dan geldt meestal een maximale hoogte van 1 meter. 

Wil je een hogere erfafscheiding, of komt de schutting bijvoorbeeld bij een monument, dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Controleer sowieso via het Omgevingsloket of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Voor een heg geldt geen maximale hoogte, maar deze moet wel op een bepaalde  afstand van de erfgrens staan. Een hoge heg kan soms niet toegestaan zijn als de heg hinder bij de buren oplevert. Bijvoorbeeld vanwege het gebrek aan lichtinval. 

Wil je op de erfgrens iets plaatsen, dan kan dat alleen met toestemming van de buren. Je wordt dan samen eigenaar van de erfafscheiding. De wet zegt dat je van je buren kunt vorderen dat zij meewerken aan het plaatsen van een scheidsmuur van 2 meter hoogte, voor zover een gemeentelijke regel of plaatselijke gewoonte niet anders regelt.

Het kan zijn, dat in jouw gemeente afwijkende regels gelden. Het is verstandig hiernaar te informeren.

Aandachtspunten

  • Als de aan elkaar grenzende erven op verschillende hoogtes liggen, is het de vraag vanaf welk perceel de hoogte gemeten moet worden. In verband met de privacy moet dat vanaf het hoogste perceel.

Hoe nu verder

  • Overleg met de buren als je een erfafscheiding wilt plaatsen.
  • Check bij de gemeente of er aanvullende of afwijkende regels gelden en check via het Omgevingsloket of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube