Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe verrekent de energieleverancier mijn opgewekte elektriciteit bij een dubbele meter?

Energieleveranciers gaan verschillend om met het verrekenen van opgewekte elektriciteit bij een dubbele meter. 

Globaal zijn er twee manieren van verrekening:

 1. Alle opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen alle verbruikte elektriciteit
  Leveranciers strepen alle opgewekte energie weg tegen alle verbruikte energie. Zodra het telwerk voor normaalverbruik op 0 komt te staan, wordt er verder gegaan met het telwerk voor dalverbruik. Pas als het jaarlijks verbruik voor zowel normaal als dalverbruik op 0 staat, krijg je voor de extra teruggeleverde elektriciteit een . Deze vergoeding is lager dan het tarief dat je als consument betaalt per kWh.
   
 2. Apart salderen voor normaal- en daluren
  Bij deze methode wordt er per tariefgroep afgerekend. Dus alles wat je overdag opwekt, wordt verrekend met wat er overdag verbruikt wordt. Staat het telwerk voor normaalverbruik op 0, dan wordt de extra opgewekte elektriciteit niet verrekend met het dalverbruik maar wordt de terugleververgoeding uitgekeerd. Voor het dalverbruik geldt hetzelfde.

Apart  is ongunstig. Zonnepaneeleigenaren wekken overdag veel elektriciteit op en ’s avonds nemen eigenaren juist veel elektriciteit af. Omdat er per tariefgroep wordt afgerekend, betalen ze meer dan wanneer methode 1 wordt gebruikt. Het is dan ook zeker de moeite waard om bij de energieleverancier na te vragen welke verrekening zij gebruiken.

Aandachtspunten

 • Heeft je energieleverancier een nadelige verrekenmethode? Wijzig dan het energiecontract van dubbeltarief naar enkeltarief. Bij de meeste leveranciers is dit mogelijk. Zo niet, stap dan over naar een nieuwe energieleverancier.
 • De leverancier moet jou een redelijke vergoeding geven voor het te veel opgewekte stroom. Deze redelijke vergoeding is verschillend per leverancier. Tot 2014 gold dat de redelijke terugleververgoeding minstens 70 % van de energieprijs bedroeg die in rekening wordt gebracht als je die had afgenomen. In de nieuwe Energiewet is niet meer gespecificeerd hoe hoog de redelijke vergoeding moet worden.
 • De ACM doet momenteel onderzoek naar de hoogte van de terugleververgoeding onder verschillende energieleveranciers. Ben je het niet eens met de aanpassing van de terugleververgoeding bij de leverancier? Dan kun je dit melden bij de ACM via www.consuwijzer.nl
 • Saldering moet over het totale verbruik van de jaarafrekening of eindafrekening gaan. De leverancier moet kijken hoeveel elektriciteit je hebt afgenomen over de periode van de jaarafrekening of eindafrekening. En moet de elektriciteit die je zelf hebt teruggeleverd daarvan aftrekken. De energieleverancier mag dus niet uitgaan van een deel van je verbruik. En salderen mag ook niet per maand of kwartaal. Zie ConsuWijzer - Hoe werkt salderen?
 • In februari 2023 stemde de Tweede Kamer voor de afbouw van de salderingsregeling. Het is nu aan de Eerste Kamer om te beslissen of dit wetsvoorstel ook daadwerkelijk wordt aangenomen. Wanneer de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigt, is nog onduidelijk.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube