VvEContact
BackZonne-energie

Salderingsregeling zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op en grote kans dat je te maken krijgt met salderen. Hierover stellen leden ons regelmatig vragen. Wat is salderen precies? Hoe regel je het? We geven antwoord op de veelgestelde vragen.

zonnepanelen op plat dak flatgebouw

Update 30/01/2023

De Tweede Kamer debatteert en stemt begin dit jaar over de afbouw van de salderingsregeling. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een langjarig perspectief moet komen om de aanschaf van zonnepanelen te blijven stimuleren. Volgens de vereniging moeten de panelen binnen zeven jaar terugverdiend zijn en moet er een minimale terugleververgoeding worden vastgelegd. Daartoe roept de vereniging samen met de Woonbond, Aedes, VNG, en de Consumentenbond op. 

Lees ons nieuwsbericht

Alles over salderen

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

1. Wat is salderen?

Met zonnepanelen wek je dus zelf stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen. 

Van de energieleverancier ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw) voor de teruggeleverde energie als de prijs die je betaalt voor de energie die je afneemt.

2. Ik wil salderen, hoe regel ik dat?  

Heb je zonnepanelen en wil je salderen, dan moet je dit melden aan je netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of je elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met je energieleverancier de verwerking in de afrekening. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra zonnepanelen aanschaft moet je ze weer aanmelden bij www.energieleveren.nl.

Om te mogen salderen moeten omvormers gecertificeerd zijn. Bij het aanmelden op www.energieleveren.nl staat een lijst met gecertificeerde omvormers.

Lees meer over de verplichte certificering van omvormers.

3. Hoe meet ik hoeveel stroom mijn zonnepanelen opwekken?

Met een zogenaamde bruto productiemeter op de omvormer, maar de meeste systemen hebben ook de mogelijkheid om de bruto productie van het PV-systeem te verzenden naar bijvoorbeeld een smartphone of computer. Of vervolgens je meter geschikt is om stroom terug te leveren, weet je netbeheerder. Hij geeft dat aan nadat je je hebt aangemeld via www.energieleveren.nl. Met een draaischijfmeter gaat het salderen automatisch. De draaischijf draait langzamer of zelfs terug als de zonnepanelen meer stroom opleveren dan in huis wordt verbruikt, tenzij er een terugloopbeveiliging op zit. Anders is een digitale of een slimme meter nodig om de teruggeleverde stroom te meten.

4. Terugleververgoeding 

Wek je op jaarbasis meer stroom op dan dat je hebt verbruikt dan ontvang je van de energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. In de wet is op dit moment niet opgenomen wat de minimale terugleververgoeding moet zijn. Het kan in de praktijk voorkomen dat de terugleververgoeding lager is dan 50% van de marktprijs. De minister heeft aan toezichthouder ACM gevraagd om duidelijkheid te geven wat de minimale terugleververgoeding moet zijn. Om de consument te beschermen, wil de minister een wettelijk minimum terugleververgoeding hanteren van 80% van het leveringstarief(excl. belastingen). Omdat de stroomprijs erg aan verandering onderhevig is, kan het voorkomen dat de terugleververgoeding, met dit wettelijk minimum, hoger wordt dan de inkoopprijs die de leverancier heeft moeten betalen. Daarom overweegt de minister om een absoluut maximum op te nemen voor de terugleververgoeding om ook de leveranciers te beschermen. 

Lees meer over de terugleververgoeding bij variabele energiecontracten.

5. Kan ik in de toekomst nog salderen? 

Zonnepaneeleigenaren kunnen tot 1 januari 2025 zeker gebruik maken van de salderingsregeling. Na die datum is het kabinet van plan de regeling geleidelijk tot 2030 af te bouwen. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren voordat het afbouwplan in 2025 in werking kan treden. Volgens TNO-onderzoek blijft de terugverdientijd beneden de 7 jaar. Vereniging Eigen Huis vindt het uitstel een goed plan. De goedwerkende regeling stelt zonnepaneeleigenaren in staat om de woning te verduurzamen en de energienota te verlagen. Daarom is het belangrijk dat huiseigenaren ook na 2025 zonnepanelen kunnen blijven aanschaffen tegen aantrekkelijke condities.

TNO-rapport effect afbouw salderingsregeling op terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen (pdf)

Lees het nieuwsbericht.

6. Hoe zit het met accu-opslag? 

In het najaar zal het kabinet verder kijken naar de eventuele stimulering van thuis- en buurtbatterijen. Wanneer vanaf 2025 de vergoeding voor teruggeleverde stroom elk jaar minder wordt, is het interessanter om opgewekte stroom zoveel mogelijk in huis te verbruiken. De thuisaccu zorgt er daarnaast voor dat een zonnepaneeleigenaar minder energie van het net verbruikt, wat resulteert in lagere kosten. De afhankelijkheid van het net, bij een dreigend energietekort, wordt ook verlaagd. 

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelenKosten zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve inkoop zonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube