Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe voorkom ik geluidsoverlast van harde vloerbedekking in mijn appartement?

Kijk eerst naar het huishoudelijk reglement van je VvE. Hierin staan vaak eisen over het leggen van harde vloeren.

Geluidsoverlast bij harde vloerbedekking voorkom je door een geluidsisolerende ondervloer te gebruiken. De geluiddempende werking van de ondervloeren is afhankelijk van de opbouw van de dragende constructievloer.

Afbeelding: vloerafwerking met geluidsisolerende ondervloer

Betonvloer met niet-zwevende dekvloer

De meeste combinaties van ondervloer en harde vloerbedekkingen zijn getest op een betonvloer met niet-zwevende dekvloer. Deze geven de aangegeven geluidsverbetering. Ze moeten wel getest zijn volgens de Nederlandse eisen. Die kunnen afwijken van buitenlandse eisen, zoals de Duitse DIN-normen. 

Laat je goed informeren door de leverancier. Hoeveel geluidsverbetering geeft het product? Bij welke combinatie constructievloer, ondervloer en vloerbedekking? En volgens welke methode is dit getest?

Afbeelding: massieve betonvloer met niet-zwevende dekvloer

Betonvloer met zwevende dekvloer

Een betonvloer met een zwevende dekvloer geeft meestal een redelijk goede geluidsisolatie. Soms is het niet nodig dat een VvE extra eisen stelt aan het gebruiken van harde vloerbedekking.

Een geluiddempende ondervloer met een harde vloerbedekking op een zwevende dekvloer geeft niet de gewenste geluidsverbetering. De twee flexibele lagen werken elkaar tegen. Voor zover bekend zijn er geen producten getest in combinatie met een zwevende dekvloer. Geluidsverbetering zal daardoor moeilijk zijn.

Afbeelding: betonvloer met zwevende dekvloer

Houten vloer

Geluidsverbetering bij een houten vloer is heel lastig. Meer massa is vaak de beste oplossing. Vloeren worden daarom wel voorzien van zand- of betontegels. De vloer moet dan wel draagkrachtig genoeg zijn.

Een alternatief is een ondervloer die bestaat uit twee lagen plaatmateriaal en een flexibele laag daaronder. Hierdoor wordt de vloer wel hoger. Dit heeft gevolgen voor de plafondhoogte, en de binnendeuren moeten soms worden ingekort.

Afbeelding: houten vloer

Aandachtspunten

  • Kijk goed naar de gebruiksaanwijzing voor het leggen. Door verkeerd leggen kan de geluidwerende werking opgeheven worden. Zo moet een harde vloerbedekking los blijven van de wanden, anders kan geluid alsnog overgedragen worden naar de constructie en overlast bij de buren veroorzaken. 
  • Sinds 2017 is een label voor geluidwerende ondervloeren ontwikkeld. Met sterren wordt aangegeven hoeveel geluidverbetering de combinatie van ondervloer, vloerbedekking en constructievloer geeft. Daarnaast zijn er ondervloeren met een certificaat vanuit de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG)
  • Één ster geeft een minimale geluiddemping van 5 dB, twee sterren 7 dB, drie sterren 10 dB, vier sterren 15 dB en vijf sterren 20 dB.
    Bij deze methode (NTA 5098) wordt standaard uitgegaan dat een product op een houten constructievloer één ster minder heeft dan een massieve constructievloer. Alleen als de leverancier aan de hand van een onderzoek kan aantonen dat de geluidsverbetering beter is, dan mag het product hetzelfde aantal sterren hebben. Nog niet alle producten hebben dit label. 
  • Bij vloerverwarming is ook de isolatiewaarde van de vloerbedekking met ondervloer van belang. Meer informatie hierover is te vinden in de vraag: Welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming?
  • De bouwonderneming moet bouwen conform de eisen van het bouwbesluit. Het bouwbesluit gaat niet over eisen van de vloerbedekking die door de bewoners wordt aangebracht. De bewoner mag een harde vloerbedekking aanbrengen maar moet dat meestal doen binnen de grenzen van het huishoudelijk reglement. De bouwondernemer heeft twee mogelijkheden: zwaardere vloeren of zwevende dekvloeren toepassen. Bij zwevende dekvloeren kunnen bewoners bij het leggen van een harde vloerbedekking de contactgeluidsisolatie nauwelijks meer verbeteren. Geluidsdempende ondervloerproducten zijn veel minder effectief op zwevende dekvloeren. Geluidsdempende ondervloerproducten zijn namelijk getest op enkelvoudige betonvloeren.
  • Als de bouwer zorgt voor een zwevende dekvloer met een zeer goede geluidsisolatie hoeft de woonconsument in het geheel niet meer te letten op de geluidswering van zijn harde vloerbedekking.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube