Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Ik wil een luchtwarmtepomp, moet mijn elektra-aansluiting ook wijzigen?

Of de elektra-aansluiting aangepast moet worden is afhankelijk van een aantal factoren:

Vermogen warmtepomp

Een warmtepomp vraagt meer stroom dan een cv-ketel. Het vermogen van de warmtepomp is afhankelijk van de warmtevraag van de woning. Een volledige warmtepomp heeft een groter vermogen dan een .
Een volledige warmtepomp heeft bovendien vaak een elektrische back-up element dat bij extreem lage temperaturen bijspringt. Zo’n back-up systeem vraagt veel vermogen.
Laat je goed adviseren door de leverancier van de warmtepomp.

Huidige aansluiting

De grootte van de aansluiting bepaald hoeveel vermogen aan apparatuur in totaal kan worden aangesloten.

Bijvoorbeeld:

 • Een aansluiting van 1 x 40 Ampère kan maximaal 40A x 230 Volt = 9.200 Watt vermogen gelijktijdig leveren. 
 • Een aansluiting van 3 x 25 Ampère kan maximaal 3 x 25A x 230 Volt = 17.250 Watt vermogen gelijktijdig leveren.

Aangesloten apparatuur

Door de vermogens van de aanwezige apparaten op te tellen en te vergelijken met de hoogte van de elektra-aansluiting kun je kijken of het extra vermogen, dat nodig is voor de warmtepomp, nog past.

Gelijktijdig aanzetten apparatuur

Overbelasting in de groepenkast ontstaat alleen als er te veel apparaten en lampen gelijktijdig aangaan. Overbelasting voorkom je door apparaten, bijvoorbeeld de wasmachine en droger, niet gelijktijdig aan te zetten. Dit kun je zelf doen, maar het is ook mogelijk dit te regelen met bijvoorbeeld een energiemanager of een zogenaamde switch-schakelaar of voorrangsregeling. Een switch-schakelaar zorgt er automatisch voor dat de aangesloten apparaten niet gelijktijdig aangaan. Bij een voorrangsregeling zorgt een regelapparaat er voor dat bepaalde apparaten voorrang krijgen boven andere.

Aandachtspunten

 • Verhogen aansluiting
  Voor het verhogen van de aansluiting moet je contact opnemen met je . De netbeheerder brengt voor het verhogen van de aansluiting kosten in rekening. De kosten verschillen per netbeheerder en liggen tussen € 230 en € 330.
 • Kosten aansluiting groter dan 3 x 25 Ampère
  Als voor het aansluiten van een warmtepomp een grotere aansluiting nodig is dan 3 x 25, dan betaal je jaarlijks veel meer vastrechtkosten. Een 3 x 35 Ampère (A) aansluiting kost, afhankelijk van de netbeheerder, tussen de € 555 en € 875 per jaar extra aan vastrecht ten opzichte van 3 x 25A. Houd rekening met deze extra kosten als je een warmtepomp overweegt.

Hoe nu verder

 • Zoek je netbeheerder of kijk op je energiemeter in de meterkast wie je netbeheerder is

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube