Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

In mijn net gebouwde buitenberging ontstaat veel vocht en schimmel, wat zijn de eisen?

Bij het bouwen van een buitenberging, moet een bouwer rekening houden met wettelijke normen over regenwerendheid, ventilatie en materiaalgebruik.

Regenwerendheid

In het  staat dat een buitenberging regenwerend moet zijn, zodat voorwerpen zoals fietsen tegen weer en wind beschermd zijn. 
Regenwerend houdt in dat een constructie, zoals een muur, aan de binnenzijde vochtig kan zijn na een regenbui. Het water mag niet langs de muur stromen en er mag geen water op de vloer komen te staan.

Regenwerend is niet hetzelfde als waterdicht. Bij een waterdichte constructie mag aan de binnenzijde geen vocht komen.

Ventilatie

Vocht en schimmel zijn het beste te voorkomen door goede ventilatie. In het Bouwbesluit worden hier geen eisen aan gesteld. Vereniging Eigen Huis vindt dat ventilatie aanwezig moet zijn. Wij gaan uit van een capaciteit van minimaal 7 liter per seconde oftewel 25 m3 per uur. 

Zet geen spullen voor de ventilatieopeningen en zet ze niet tegen de wanden als die vochtig zijn. 

Materiaalgebruik

Het gebruikte materiaal van een bergruimte moet bestand zijn tegen te hoge vochtigheid en mag niet worden aangetast door schimmel en vocht.

Aandachtspunten

  • Omdat veel buitenbergingen niet geïsoleerd zijn, wordt de temperatuur in de berging sterk beïnvloed door de buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat vaak schimmel en andere vochtproblemen. Hoe beter de ventilatie, hoe sneller de vochtproblemen oplossen. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine dec 2023

Eigen Huis Magazine dec 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube