Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Is water in de kruipruimte schadelijk?

Voor woningen die na 1992 zijn gebouwd, is water in de kruipruimte in principe niet schadelijk. De begane grondvloer is damp- en waterdicht uitgevoerd en het beton is van een goede kwaliteit. Vochtige lucht kan vanuit de kruipruimte de woning niet binnendringen.

Voor woningen die vóór 1992 zijn gebouwd, kan water in de kruipruimte wel schadelijk zijn. Het maakt dan niet uit of de begane grondvloer van hout of beton is. Het water in de kruipruimte is niet alleen schadelijk voor materiaal in de kruipruimte. Het kan ook zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid in huis en muffe luchtjes.

Door een hoge waterstand in de kruipruime kunnen kunststof rioolbuizen tussen de ophangbeugels omhoog gedrukt worden. Door deze krachten kunnen ze lek raken. Dit zal in eerste instantie op de verbindingen van de rioolbuizen zichtbaar zijn.

Kruipruimte

Een vochtig klimaat in de kruipruimte kan het materiaal in de kruipruimte aantasten. Denk aan betonrot of houtrot in houten balken en vloeren. De volgende oplossingen kunnen de overlast in de kruipruimte verminderen:

  • Drainage
    Verlaag de grondwaterstand in de kruipruimte door middel van drainage. Het water wordt via geperforeerde buizen afgevoerd naar de riolering of het open water.
  • Wegpompen
    Pomp het grondwater weg uit de kruipruimte. Dit is wel een kostbare en weinig energiezuinige oplossing. Het grondwater wordt plaatselijk verlaagd, waardoor het grondwater uit de omgeving weer terug naar de kruipruimte zal stromen. Mogelijk leidt dit weer tot problemen in verband met het meestromen van grond.

Luchtvochtigheid

Naast hout- of betonrot kan een hoge waterstand in de kruipruimte ervoor zorgen dat vochtige lucht vanuit de kruipruimte via openingen in de begane grondvloer in de woning dringen. Hierdoor kan in de woning een hoge of een muffe lucht ontstaan. 

Afhankelijk van het type vloer verminderen de volgende oplossingen de overlast in de woning:

  • Betonnen begane grondvloer
    Zorg dat de vochtige lucht vanuit de kruipruimte de woning niet in kan. Dit bereik je door alle gaten en kieren in de vloer af te dichten met purschuim of kit.
  • Moderne betonnen begane grondvloer (vanaf 1992)
    Bij moderne woningen is de begane grondvloer vanuit de bouw regelgeving voldoende luchtdicht om vochtproblemen in de woning tegen te gaan.
  • Houten begane grondvloer
    Bij een houten vloer is het afdichten van gaten en kieren niet voldoende om de vloer luchtdicht te krijgen. Voorzie de bodem van de kruipruimte van bijvoorbeeld schelpen, kleikorrels, polystyreen chips of folie. Schelpen, kleikorrels en polystyreen chips hebben daarnaast een isolerende werking, waardoor de temperatuur in de kruipruimte toeneemt met als positief gevolg dat de  lager wordt.

Hoe nu verder

  • Vochtwijzer: onderzoek zelf wat mogelijk de oorzaak is van een lekkage of vochtprobleem

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube