Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Is de gemeente aansprakelijk voor de wateroverlast in mijn kruipruimte en perceel?

Wie aansprakelijk is voor wateroverlast in een kruipruimte of op een perceel is niet eenvoudig te zeggen. Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van de overlast?

Regenwater

In eerste instantie is wateroverlast voorkomen je eigen verantwoordelijkheid. Je moet het hemelwater afvoeren via de bodem of het oppervlaktewater, zoals een sloot. Pas als dit redelijkerwijs niet goed mogelijk is, moet de gemeente maatregelen treffen om het hemelwater in te zamelen. De gemeente heeft hiertoe een zorgplicht en moet zich dus voldoende inspannen. Wel heeft de gemeente enige beleidsvrijheid bij de invulling van die zorgplicht. De gemeente is dus niet snel aansprakelijk.

Grondwaterstand

Als je structureel last hebt van een te hoge grondwaterstand, moet de gemeente zich inspannen om die overlast te voorkomen of beperken. Hoe de gemeente dit doet, staat in het gemeentelijk rioleringsplan. Als je incidenteel overlast hebt of als de overlast optreedt ondanks dat de gemeente zich wel voldoende inspant om de overlast te voorkomen, dan is de gemeente waarschijnlijk niet aansprakelijk. 

Aandachtspunten

  • Woon je nog maar kort in je woning en is er sprake van een verborgen gebrek? Dan kan de verkoper daarvoor aansprakelijk zijn. 

Hoe nu verder

  • Maak gebruik van onze juridische dienstverlening of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube