Kennisbank
Kan ik een hypotheek krijgen alleen voor de aankoop van grond?
Het is moeilijk om alleen voor de aankoop van grond een hypotheek te krijgen. Geldverstrekkers willen weten wat je met de grond gaat doen. Ze vragen dan ook om een begroting voor de te bouwen woning. Heb je die niet, dan geeft een geldverstrekker niet snel een hypotheek.
Heb je eigen vermogen ondergebracht of doe je al andere zaken bij een grote bank? Start dan daar de zoektocht. Wanneer de bank je al kent, kan dat soms helpen bij de financieringsaanvraag. Heb je veel in je huidige huis? Onderzoek dan of je een (tweede) hypotheek op de woning kunt sluiten voor de grondaankoop. Bespreek de mogelijkheden met een hypotheekadviseur.
Aandachtspunten
- Over de aankoop van grond moet je soms btw betalen of soms overdrachtsbelasting.
- Per 2021 is de aankoop van onbebouwde grond (geen bouwterrein) altijd belast in 2023 met 10,4 % overdrachtsbelasting als het niet tegelijkertijd is aangekocht met de woning.
- Koop je op een later moment een stuk grond van de gemeente of van de buurman koopt wat bedoelt is ter vergroting van de tuin (aanhorigheid) dan betaal je sinds 2023 10,4 %.
- De hypotheekrente over de financiering van de grond is niet zonder meer aftrekbaar. Je hebt recht op renteaftrek bij een woning in aanbouw. Er is sprake van een woning in aanbouw vanaf 6 maanden voorafgaand aan de start van de bouwwerkzaamheden.
-
Is die periode langer dan 6 maanden, dan moet je aannemelijk maken dat de woning in aanbouw straks alleen bestemd is als eigen woning. Dat betekent dat je vanaf dat moment de realistische verwachting moet hebben dat je de woning in dat jaar of de 3 daaropvolgende jaren als eigen woning gaat bewonen. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de wet en in een besluit.
-
Het kan zijn dat je de financiering nog niet rond krijgt en daarom de woning uit eigen middelen moet voorfinancieren. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je nog geen bouwvergunning hebt en de bank de grond daarom nog niet wil financieren. Je sluit dan later de lening af. Uit die lening vul je later het eigen geld weer aan. Het geleende deel kan dan alsnog worden gezien als geldlening voor de woning waarover je de rente mag aftrekken. Je moet dan wel op het moment dat je de grond kocht al de bedoeling hebben gehad om de woning met geleend geld te financieren.
-
De Belastingdienst kan vragen jouw bedoeling te onderbouwen. Het is dus belangrijk dat je goed vastlegt wat de reden is dat je de financiering met geleend geld nog niet rond kon krijgen. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in het besluit Eigenwoningrente.
Hoe nu verder
- Kavel kopen
- Eigen Huis Hypotheekadvies: voor onafhankelijk en betrouwbaar hypotheekadvies via Vereniging Eigen Huis
Ook interessant in kennisbank
- Hoe kan ik de grondprijs voor een bouwkavel in een plaats achterhalen?
- Waar moet ik rekening mee houden als ik een stuk grond koop om zelf een huis op te bouwen?
- Welke stukken heb ik nodig bij een hypotheekaanvraag voor een zelfbouwwoning?
- Mag de gemeente via loting bouwkavels te koop aanbieden?
- Wanneer moet ik overdrachtsbelasting betalen en hoe hoog is het tarief?