Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Kan ik eisen dat de gemeente haar eigen boom verwijdert, als die bij mij overlast veroorzaakt?

Vaak is dat lastig.

2 metergrens

De wet zegt dat je geen bomen hoger dan de scheidsmuur mag hebben binnen 2 meter van het erf van iemand anders, tenzij dat erf een openbare weg is.

Met andere woorden: Jij mag wel een boom planten op minder dan 2 meter van de openbare weg, maar de gemeente moet de 2 metergrens ten opzichte van jouw erf respecteren.

De wet voegt hieraan toe dat op grond van een gemeentelijke verordening een kleinere afstand kan zijn toegestaan. Dit komt regelmatig voor. In de gemeentelijke verordening staat bijvoorbeeld een afstand van 0,5 meter. Check dit bij de gemeente.

Als de boom binnen de toegestane afstand van de erfgrens staat, dan kun je de gemeente hierop aanspreken.Maar dat biedt niet altijd een oplossing. Als het behoud van de boom een algemeen belang dient, dan kan dit algemene belang soms zwaarder wegen dan jouw belang tot verwijdering van de boom. De gemeente moet een afweging maken tussen het algemeen belang en jouw belang. 

Hinder

Als de overlast ernstig is, kun je een beroep doen op onrechtmatige hinder. De eigenaar van een erf mag eigenaren van andere erven niet onrechtmatig hinderen. De aard, de ernst en de duur van de hinder zijn belangrijk bij het beantwoorden van de vraag of de hinder onrechtmatig is. Heb je bijvoorbeeld overlast door pluizen van bomen die naar binnen waaien, dan beoordeelt de rechter hoe vaak dit gebeurt, hoe lang het duurt, hoeveel pluizen er naar binnen waaien, of je maatregelen daartegen kunt nemen, of je schade lijdt, enzovoort.

De rechter oordeelt dan ook niet snel dat er sprake is van onrechtmatige hinder.

Hoe nu verder

  • Overleg met de gemeente over de overlast die je ervaart. Vraag of de gemeente je hierin tegemoet wil komen.
  • Wil de gemeente niet met je in gesprek, leg de klacht dan voor aan de nationale ombudsman. Daarnaast  kun je je rechtsbijstandsverzekering inschakelen of je rechtspositie door ons laten beoordelen om te kijken of het verstandig is om naar de rechter te stappen. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube