Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Kan vloerverwarming op een houten vloer gelegd worden?

Ja, tegenwoordig zijn er veel systemen die geschikt zijn om te gebruiken op houten (constructie) vloeren. De keuze van het systeem wordt bepaald door verschillende factoren: de beschikbare hoogte, vlakheid van de vloer, sterkte van de houten constructievloer, isolatie en de gewenste vloerafwerking. 

Beschikbare hoogte

De beschikbare hoogte is van belang, omdat dit voor een groot deel bepaald welke combinatie van vloerverwarmingssysteem en vloerafwerking gelegd kan worden. Daarbij spelen de volgende factoren een rol:

  • Een systeem met isolatieplaten vraagt meer hoogte.
  • Een natbouwsysteem vraagt meer hoogte dan een droogbouwsysteem.
  • Watervoerende vloerverwarming vraagt door de dikte van de leidingen meer hoogte dan elektrische vloerverwarming.
SysteemkeuzeVloerafwerkingHoogte vanaf ca.
Natbouwsysteem
  • Hechtende vloerafwerking
  • Losliggende harde vloerafwerking
  • Losliggend flexibele vloerafwerking

60 mm

50 mm

50 mm

Droogbouwsysteem
  • Losliggende vloerafwerking - elektrische vloerverwarming
  • Losliggende harde vloerbedekking - watervoerende vloerverwarming
  • Losliggende flexibele vloerafwerking

10 mm
 

30 mm
 

40 mm

 

Vlakheid van de bestaande houten vloer

Zitten er veel oneffenheden in de bestaande vloer? Dan moet deze eerst vlak gemaakt worden. Dat noemen we ook wel egaliseren. Dit kan door een egalisatielaag over de bestaande vloer heen te leggen of door de bestaande vloerdelen eerst te verwijderen en te vervangen door een vlakkere, nieuwe laag van bijvoorbeeld plaatmateriaal. 

Sterkte van de houten constructievloer

De sterkte van de houten vloer is van belang. Hoeveel extra gewicht kan de vloer van het vloerverwarmingsysteem met de vloerafwerking dragen?

Een natbouwsysteem is veel zwaarder dan een droogbouwsysteem. Voor een natbouwsysteem moet de vloerconstructie bovendien voldoende stijf zijn. Als de constructie te veel beweegt is de kans groot dat er scheuren ontstaan in de afwerking of dat deze loskomt van de ondergrond.

Een houten constructievloer die onvoldoende sterk en stijf is, moet eerst versterkt worden. Afhankelijk van de samenstelling kan op de bestaande vloer multiplex plaatmateriaal vanaf zo’n 18 mm geschroefd worden om de vloer te verstijven. Soms is het nodig de vloer te versterken door extra balken aan te brengen. Laat je eventueel adviseren door een constructeur.   

Isolatie

Veel vloerverwarmingssytemen hebben al isolatie, bijvoorbeeld isolatiemateriaal met sleuven waar de vloerverwarmingsleidingen in passen. Het isolatiemateriaal zorgt er wel voor dat het pakket dikker is.

Isolatie onder de vloerverwarming is vooral van belang als de warmte anders makkelijk uit de woning kan verdwijnen, bijvoorbeeld bij een begane grondvloer. Als de hoogte van een systeem een belangrijk punt is, kan ook nog worden gekozen om te isoleren tussen de vloerbalken van de constructievloer.

Gewenste vloerafwerking

Bij de keuze van de vloerafwerking is de isolatiewaarde of van belang. Deze bepaalt hoe snel de warmte van de verwarming het vloeroppervlak bereikt. Informeer bij de leverancier van de vloerverwarming wat de maximale R-waarde mag zijn.
Mogelijkheden:

  • Hechtende vloerafwerking (tegels, plavuizen en grind en gietvloeren)
    Hechtende vloerafwerking wordt aangebracht volgens de natbouwmethode. De ondergrond moet stijf genoeg zijn om scheurvorming en het los komen van de vloerafwerking te voorkomen.
     
  • Losliggende harde vloerafwerking (parket, laminaat, enz.)
    Voor het leggen van losliggende, harde afwerking moet de ondergrond wel vlak zijn, maar de afwerking kan kleine oneffenheden overbruggen. Bijvoorbeeld oneffenheden door de systeemopbouw.
     
  • Losliggende flexibele vloerafwerking (vinyl, linoleum, tapijt enz.)
    Voor een losliggende, flexibele afwerking is het van belang dat er geen oneffenheden aanwezig zijn. Deze zie je namelijk in de vloerbedekking.

Wat is een natbouwsysteem?

Bij het leggen van een natbouwsysteem is water nodig om specie en/of lijm aan te maken. Voor een natte ruimte (badkamer en toilet) is een natbouwsysteem aan te raden, omdat deze waterdicht gemaakt kan worden.

Voorbeeld 1
Een vloer kan worden voorzien van zwaluwstaartplaten met een laagje beton. Zwaluwstaartplaten zijn metalen platen met een zwalustaartprofiel (zie afbeelding 1). Daarover kan dan vervolgens de vloerverwarming gelegd worden, waarna deze wordt afgewerkt met een betonlaag. Daarop kunnen dan bijvoorbeeld de tegels gelegd worden.


Afbeelding 1:zwaluwstaartvloer

Voorbeeld 2
De vloer eerst verstevigen met behulp van (watervaste) multiplex platen. Dit moeten wel stevige platen zijn om stijfheid in de vloer te krijgen, afhankelijk van de grootte van het oppervlak (minimaal 18 mm). Hierop wordt vervolgens het vloerverwarmingssysteem aangebracht en met specie bedekt. Met lijm kan daarna de vloerafwerking geplaatst worden.

Wat is een droogbouwsysteem?

Bij een droogbouwsysteem wordt geen water gebruikt om het systeem op te bouwen. Het systeem bestaat dan uit losse onderdelen die zonder lijm of specie gemonteerd worden. Een droogbouwsysteem is niet mogelijk bij een hechtende vloerafwerking en natte ruimtes. Als de beschikbare hoogte beperkt is, is een droogbouwsysteem de beste oplossing.

Voorbeeld
Isolatieplaten met aan de bovenzijde sleuven waar de leidingen van de vloerverwarming in gedrukt worden. De warmte van de leidingen wordt door middel van aluminium platen verspreid. Daarover kan direct de losliggende harde vloerbedekking, bijvoorbeeld laminaat gelegd worden.  

Watervoerende vloerverwarming?

Watervoerende vloerverwarming houdt in dat de vloerverwarming wordt aangesloten op de cv-installatie. Het systeem bestaat uit flexibele leidingen die in een patroon in de vloer wordt aangebracht. Het afgiftevermogen van de verwarming wordt bepaald door de diameter van de leidingen en de van de leidingen onderling.

Aandachtspunten:

  • Voor goed functioneren is het wel van belang dat de vloerverwarming goed wordt afgesteld met de bestaande installatie. Bijvoorbeeld door de installatie .
  • Bij een combinatie van vloerverwarming en radiatoren is het verstandig om de temperatuur per ruimte of per te regelen. 

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming wordt meestal een verwarmingsnet in de vloer verwerkt. Het verwarmingsnet is voorzien van draden die door stroom warmte afgeven. Elektrische vloerverwarming heeft een aparte temperatuurregeling.

Elektrische vloerverwarming is in het gebruik duurder dan watervoerende vloerverwarming. Daarom wordt elektrische vloerverwarming meestal plaatselijk toegepast, bijvoorbeeld in een badkamer. Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat hij sneller reageert dan een watervoerende vloerverwarming.
Door de vloerverwarming alleen aan te zetten als er behoefte aan is, kunnen de energiekosten beperkt blijven.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube