Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Met mijn warmtepomp krijg ik mijn woning niet warm. Wat kan ik doen?

Krijg je de woning niet warm met de warmtepomp? Kijk dan eerst of alle ruimtes moeilijk op te warmen zijn of dat de klachten zich beperken tot één ruimte. 

Mogelijke oorzaken hele woning

 • Warmtepomp functioneert niet goed
  Wanneer is de warmtepomp voor het laatst onderhouden? Laat de warmtepomp nakijken en opnieuw afstellen door een installateur.
 • Thermostaat op verkeerde plek
  Als de thermostaat op een plek hangt waar het sneller warm wordt dan in de rest van de woning, dan schakelt deze de warmtepomp te vroeg uit. Bijvoorbeeld als de thermostaat in de buurt van een oven of radiator hangt. Dat kan zelfs een radiator aan de andere kant van de muur zijn. Laat  je adviseren door een installateur om de termostaat te verplaatsen.
 • Onvoldoende vermogen warmtepomp
  Het kan zijn dat de warmtepomp niet genoeg vermogen heeft om de woning te verwarmen. Bijvoorbeeld omdat er een verkeerde warmtepomp is gekozen of omdat de woning teveel warmte verliest. 
  Laat het vermogen narekenen door een installatiedeskundige. 
  Teveel warmteverlies in de woning komt vaak doordat er teveel warmtelekken zijn, bijvoorbeeld door naden en kieren. Of het isolatiemateriaal is niet goed aangebracht, waardoor  zijn ontstaan. Dit kan worden onderzocht door middel van een warmtebeeld camera. 
 • Bodembron raakt uitgeput
  De  kan in de loop van jaren uitgeput raken. Dit kan komen doordat de bron niet goed berekend is of dat de bron onvoldoende geregenereerd wordt.
  Bij sommige warmtepompsystemen is bij het ontwerp uitgegaan van het koelen van de woning in de zomer. De warmte uit de woning wordt dan via het systeem in de bodem gebracht waardoor de bron weer op temperatuur komt. Dit wordt regenereren genoemd. Dit kan worden opgelost door meer te koelen in warme periodes. Laat je hierover adviseren door de aannemer of installateur. 
 • Wijziging woning
  Zijn er veranderingen in de woning waardoor de warmtepomp niet meer voldoet? Bijvoorbeeld door het plaatsen van een uitbouw of een andere indeling van de woning waardoor het niet meer voldoet? Laat je hierover adviseren door een installateur.

Mogelijke oorzaken bij 1 of enkele ruimtes

 • Inregeling afgiftesysteem
  Als het  niet goed is afgesteld (ingeregeld), worden de ruimtes niet gelijkmatig warm. Dit kan worden opgelost door de verwarming . Schakel hiervoor een goede installatieur in.  
 • Oriëntatie woning
  De oriëntatie van de woning kan er voor zorgen dat één zijde van de woning warmer wordt dan de andere, bijvoorbeeld doordat ruimtes op het zuiden gericht meer zon krijgen. Met radiatoren is dat meestal geen probleem, omdat met de radiatorknop of thermostaatknop de temperatuur in de ruimte goed te regelen is. Met vloerverwarming is dat lastiger, omdat standaard geen regelknop in de ruimte aanwezig is. Dit kan opgelost worden door de woning niet (alleen) centraal te regelen met een kamertermostaat, maar ook met individuele regeling per ruimte. Laat je goed adviseren door een installateur om zo'n systeem aan te leggen. 
 • Onvoldoende capaciteit in ruimte 
  Als een bepaalde ruimte onvoldoende warm wordt, kan dat komen doordat het afgiftesysteem niet genoeg vermogen heeft.
  Dit kan je oplossen door radiatoren met een groter vermogen te plaatsen of door extra verwarming toe te voegen. Dat laatste kan zeer ingegrijpend zijn, omdat hiervoor extra leidingen moeten worden aangebracht. Bovendien is het de vraag of de warmtepomp dat extra vermogen wel aan kan. Laat je goed informeren door een installatiedeskundige.
  Het kan ook helpen om op bestaande radiatoren of convectoren zogenaamde boosters te plaatsen. Dit zijn ventilatoren die onder of op de radiator of convector worden geplaatst. Deze zorgen er voor dat de warmte sneller de woning in wordt geblazen, waardoor de ruimte sneller op temperatuur is. Je hebt wel een stopcontact nodig om de booster op aan te sluiten. 

Aandachtspunten

 • Voor het apart verwarmen van één of meerdere ruimtes, onafhankelijk van de kamerthermostaat, wordt gekozen voor een of een regeling per vertrek. Een installateur kan hierin adviseren. 
 • Bij vloer- of wandverwarming adviseren wij te kiezen voor zoneregeling of regeling per ruimte, omdat bij vloer- of wandverwarming standaard geen regelknop aanwezig is.

Hoe nu verder

 • Centraal register techniek: zoek een adviseur en installateur die gecertificeerd is voor het plaatsen van warmtepompen
 • Besparen op energie 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube